Kultúra

A Magyarázat mindenre nyerte a legjobb nemzetközi film díját Chicagóban

Vajda Réka / Cirko Film
Vajda Réka / Cirko Film

A velencei filmfesztiválon kapott elismerés után újabb fődíjat nyert a Magyarázat mindenre. Reisz Gábor filmjének ezúttal Chicagóban ítélték oda a legjobb filmnek járó díjat, a rangos Gold Hugót – közölte a film forgalmazója.

A zsűri indoklása szerint a Magyarázat mindenre „zseniálisan meséli el főhőse felnőtté válásának, egyúttal egy ország kulturális változásainak többrétegű történetét. A szellemesen, lebilincselően és intelligensen elbeszélt, gyönyörű történet egy látszólag jelentéktelen eset nyomán bontakozik ki. A kiválóan megírt, megrendezett és eljátszott film nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik, hanem behatóan megvizsgálja az emberi természetet is, amikor a döntések meghozatalának ijesztő kihívásával kell szembenéznie.”

A film emellett a legjobb forgatókönyvért járó Silver Hugo díjat is elnyerte (forgatókönyvírók: Reisz Gábor és Schulze Éva).

Nagyszerű történet, amely mesterien játszik az elvárásokkal – anélkül forgatja fel az alaptörténetét, hogy valaha is elárulná a közönségét. A forgatókönyv bensőséges módon mutatja be, hogyan válik felnőtté egy fiatal fiú, miközben egy ország rendkívül összetett politikai helyzetét is elemzi.

A rendező Chicagóban tartózkodik a fesztivál vendégeként, itt értesült a díjakról is.

A Magyarázat mindenre október 5. óta látható a magyar mozikban, eddig több mint 36 ezer néző váltott rá jegyet. A filmről kritikánk itt, interjúnk Reisz Gáborral alább olvasható.

Kapcsolódó
Reisz Gábor: Örökké hiányozni fognak a beszélgetések, amiket nem folytattunk le apámmal
Akkor érzi jól magát, ha a filmjeivel tenni tud azért, hogy a társadalom kicsit megváltozzon – mondja a Magyarázat mindenre rendezője. Interjú a velencei díjról, filmkészítői és fiúi bűntudatról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik