Kultúra

Legfeljebb tíz éve lehet hátra a Nemzeti Múzeum előtt álló óriási platánnak

Google Street View
Google Street View

Egyszerre szomorú és örömteli hírt tett közzé Facebook-oldalán hétfőn Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze, aki arról írt, hogy a FŐKERT és a Budapest Közút közös munkájaként rövidesen néhány évvel meghosszabbítják ugyan a Nemzeti Múzeum előtt, a Múzeum körúti járda jó részét elfoglaló óriási platánfa életét, de legfeljebb tíz éve lehet már csak hátra.

A közúti szegély és a díszburkolat közé szorult fa az utóbbi években támasztógyökereivel egyre inkább megbontotta a járdát, így mindenki számára jól láthatóvá vált, hogy képtelen tovább fejlődni.

Nem jó hely ez a szűk hely egy platánnak, amely akkor tud jól fejlődni, ha van számára 60 m2 élettér. Egy belvárosi fasorban ezt lehetetlen biztosítani, s az elmúlt évtizedek út-, villamos-, járda- és közműrekonstrukciói, de még a Múzeumkert rekonstrukciója is nyomot hagyott a fa egészségén.

– írja Bardóczi, aki hozzáteszi, hogy a Főkert munkatársai által nyáron végzett, a szélállóságot feltérképező vizsgálatok ugyanakkor reménykeltők voltak, hiszen kiderült, hogy a fa a biztonsági határérték közelében van.

Ez a valóságban azt jelenti, hogy

a 100%-os biztonság felett van egy picivel (extrém viharokkal is számolni kell, ezért a Főkert jelentősen túlbiztosít). Ezt az értéket szeretnék feltornászni 200% fölé, mert ha itt dől a fa, akkor az veszélyeztet villamost, annak légvezetékeit, buszt, személygépkocsit, kerékpárost, gyalogost.

A platánt persze nem engedik el könnyen, főleg hogy nemcsak kora, de kultúrtörténeti értéke van, hiszen a budapesti platán-korszak egyik utolsó túlélője, így november 7-én az egyetlen opciót választják arra, hogy néhány éve még biztosan legyen hátra:

november 7-én, hajnali 3 és 7 óra között 40 százalékkal csökkentik a lombkoronáját,

hiszen a másik opció, a gyökérterület növelése a műemléki kerítés, valamint a közművekkel teli útburkolat és járda alatti terület miatt lehetetlen.

A platán jól tolerálja mindezt, a munkákhoz azonban biztosan lezárásra van szükség, amit a korona könnyebbé válása után további munkák követnek majd: a járda felőli oldalon le fogják szedni a burkolatot a gyökerekről, amik közé tápanyag, föléjük pedig teherelosztó paplan, majd egy enyhe rámpaként megvalósuló kőburkolat kerül,

így a fa élettartamát maximum tíz évvel sikerülhet kitolni.

A teljes írás itt olvasható:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik