Kultúra

Ingyen nézhető három magyar focis film a 6:3-as győzelem hetvenedik évfordulója alkalmából

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet

Hetven éve játszotta az Aranycsapat legendás, 6:3-as győzelmét az angol futballválogatottal szemben, ennek emlékére vasárnapig ingyenesen nézhetők az Aranycsapat (1982), A csodacsatár (1956) és a Czibor, a rongylábú (2022) című alkotások a magyar filmek streaming platformján, a FILMIO-n október 19. és 22. közt.

1953. november 25-én játszotta az Aranycsapat a 6:3-as győzelemmel zárult mérkőzését az angol futballválogatottal szemben a londoni Wembley Stadionban. A Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc és Czibor Zoltán alkotta nemzeti tizenegy győzelme legendássá vált, hiszen az angol labdarúgás addigi kilencven éve alatt senki nem győzte le az angol csapatot a kontinensről.

Surányi András Aranycsapat (1982) című dokumentumfilmje a legendás válogatott kialakulását, világra szóló sikeréig vezető útját, a csapat kudarcait, majd széthullásának történetét meséli el, korabeli híradófelvételek és a csapatagok visszaemlékezéseinek segítségével. A visszatekintés bemutatja a korszak társadalomtörténeti, politikai hátterét is, kontextusba helyezve a sportolók életútjának és karrierjének alakulását. A filmben megszólal Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Czibor Zoltán, Grosics Gyula, Sebes Gusztáv és Szepesi György.

Keleti Márton 1956-os szatírája A csodacsatár című alkotás, amely görbe tükröt tart az Aranycsapat sikerei idején tomboló futballmánia és a diktatúra elé. A történet szerint Futbóliában a sorozatos futballvereségek miatt kormányválság fenyeget, az államelnök ezért megbízza Duca tengernagyot, hogy szerezze meg a Svájcban játszó magyar csapat csodacsatárát. A filmben a főszereplő Puskás Ferenc mellett feltűnik Garas Dezső, Benedek Tibor és Sinkovits Imre.

Czibor Zoltán az Aranycsapat tagjaként olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes lett, majd 1956-os emigrációját követően a Barcelona és az Espanyol csapatokban játszott. Koltay Gábor dokumentumfilmje, a Czibor, a rongylábú (2022) a legendás labdarúgó életét és pályafutását mutatja be gyermekei és unokái, valamint magyar és spanyol barátai, pályatársai visszaemlékezései alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik