Kultúra

Jön a Mátrix-táncelőadás, ráadásul Danny Boyle rendezi

Silver Pictures / Collection ChristopheL via AFP
Silver Pictures / Collection ChristopheL via AFP
A Trainspotting rendezője szerint a kultikus akciófilm aktuálisabb, mint valaha.

Úgy fest, a Mátrix újratöltődésének sosem lesz vége: az 1999-es eredeti kirobbanó sikere után hanyatló minőségű trilógiává bővült a film, majd két éve megérkezett a teljesen súlytalan és fölösleges negyedik rész is, most pedig Neóék a színpadot is meghódítják. Danny Boyle ugyanis táncelőadásként támasztja a fel a nagy hatású ezredfordulós sci-fit, ráadásul ezzel az előadással nyitják meg a frissen elkészült Aviva Studios Manchasterben, ami az Egyesült Királyság egyik legnagyobb új kulturális központja lesz.

A Trainspotting és a Gettómilliomos Oscar-díjas rendezője a BBC-nek nyilatkozott az előadásról, és felidézte, hogy már az eredeti bemutató idején is imádta Wachowskiék filmjét, bár a bonyolult sztori eleinte összezavarta. De szerinte az azóta eltelt bő két évtizedben csak egyre világosabbá és aktuálisabbá vált az üzenet.

Itt van a mesterséges intelligencia szerepe az életünkben, és hogy ez miként változtatja meg a kérdésfelvetést arról, hogy szabadok vagyunk-e, vagy sem. Vannak, akik azt mondják, hogy már a Mátrix-összeesküvés mélyén járunk, és már rég alkatrészei vagyunk a nagy gépezetnek. De akár hiszel benne, akár nem, egyértelműen ebbe az irányba tartunk, és nagyon hamar eljöhet ez a világ

– mondta Boyle, hozzátéve, hogy a multikulturális szereposztás és a klímakatasztrófa tematizálása is előremutató volt a filmben. Az előadás a Free Your Mind címet viseli, Morpheus Neónak mondott felszólítását kölcsönvéve. Nem direkt adaptáció lesz, hanem sok utalás lesz a kortárs világra, mint a nagy techcégek és az életünket uraló algoritmusok. Mindezt táncban adják majd elő, ami egyébként elég testhezállónak tűnik egy olyan film esetében, ami sokat merített a bullett ballet műfajából, és amelynek épp a táncszerűre koreografált akciójeleneteit szokás kiemelni.

Kapcsolódó
A Mátrix: Feltámadások próbálja elviccelni, hogy mennyire fölösleges volt leforgatni
A negyedik rész henceg egy kicsit, de pontosan tudja, hogy nem képes újra filmes forradalmat csinálni. Lana Wachowski az újdonságok hiányát humorral és nosztalgiával igyekszik ellensúlyozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik