Kultúra

Nem ördögtől való, de egyszerűbb boszorkányságnak bélyegezni

Lee-Ann Olwage / World Press Photo
Lee-Ann Olwage / World Press Photo
Lee-Ann Olwage fényképész egy személyes projekt részeként fotót készített egy ghánai „boszorkánytelep” vezetőjéről, hogy felhívja a figyelmet az afrikai kontinens demenciával kapcsolatos, gyakran figyelmen kívül hagyott történeteire. A kép díjat nyert az idei World Press Photo kiállításon.

A világ népessége folyamatosan öregszik, ezzel együtt egyre több embert fenyeget a demencia kialakulásának veszélye. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint globálisan mintegy 55 millió ember szenved demenciában, és az érintettek száma az elkövetkező évtizedekben drámaian emelkedhet, évente közel 10 millió új esettel kell számolni.

A demencia egyre égetőbb közegészségügyi kérdés Afrikában, ahol az előrejelzések szerint húszévenként megduplázódik a betegséggel élők száma. Míg a döntéshozók a kezelésre és a megelőzésre fókuszálnak, a probléma társadalmi-kulturális részére nem fordítanak kellő figyelmet.

A demencia befolyásolja a memóriát, a tájékozódást, a tanulási képességet, a beszédet, az ítélőképességet és a mindennapi feladatok elvégzését. Néhány afrikai országban az ördög átkaként tekintenek ezekre a tünetekre, a boszorkányság jeleinek tekintik őket, a nők esetében gyakrabban, mint férfiaknál. Az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő betegeket a társadalom kitaszítja magából, száműzik őket a családokból, néha az egész településről.

Ghánában a tüneteket produkáló nőket megbélyegzik és úgynevezett „boszorkánytelepekre” küldik.

Itt a táborlakók egyfelől menedéket kapnak, másfelől ki vannak szolgáltatva a helyi törzsfőknek, akik egy vagyont keresnek a boszorkánysággal kapcsolatos perekből és rituálékból.

Sugri Zengaba egy ilyen telep vezetője, ő ott a mangazia. Zengabát Lee-Ann Olwage (1986) dél-afrikai dokumentum- és portréfotós fényképezte le 2022. október 27-én, társai körében. A feledékenység homálya című kép díjnyertes lett az idei World Press Photo pályázaton az afrikai régió egyedi kategóriájában. A fotó a többi győztes pályaművel együtt megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett World Press Photo 2023 kiállításon, szeptember 22. és november 5. között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik