Kultúra

Az Angyaltrombiták az év magyar sorozata lehetne – de csak lehetne

RTL
RTL
Egyelőre ugyanis csak egy felütés, még ha nagyon jól sikerült felütés is: az Enyedi Ildikó rendezte RTL-sorozatnyitány bevon és felcsigáz, és önmagában is kerek egész ugyan, de nagyon néznénk tovább – ám egyelőre egyetlen epizódja érhető el, és jelenlegi tudásunk szerint nem lesz egyhamar több – ha egyáltalán lesz. Angyaltrombiták pilotkritika.

Bár a közmédia nagyon nagy erőkkel nekiveselkedett a nagy költségvetésű tévésorozatok gyártásának, ám eddig még nem győztek meg minket úgy istenigazából. Az országos kertévék lineáris szórásra szánt sorozatai sikeresek ugyan, de azért a prémium minőséget nem érik el – érzésünk szerint nagyon is szándékosan, hisz a szappanoperaszerű középszerrel is behúznak épp elég nézőt, meg hát amúgy is kell a hely a programtervben az egész estés, ugyanazokkal a celebekkel zsonglőrködő, tizenkettő-egy-tucat showműsoroknak, hisz ezek a nézők kedvencei.

Így az HBO hazai gyártásának csendes leállítása óta – A híd ugyan remek, de reality, azaz teljesen más tészta – minden olyan törekvés, ami nem a szokott főműsoridős kommersz, hanem prémium minőségű fikciós sorozat, felcsigázza a nemzetközi streaming csúcsminőségeivel elkényeztetetteket. Tavaly A Király hozta ezt a csúcsminőséget – bár átlógott a januárba, de azért egyértelműen 2022-es címnek tekintjük –, idén viszont még nyitott a kérdés, hogy mi lesz a legjobb magyar sorozat az évben. Az RTL elkötelezettségét a prémium saját gyártás mellett jelzi, hogy idén is van miért beszélni róluk e témában, az Angyaltrombiták ugyanis eséllyel pályázna az év megnyerésére – ha nem csak egy pilot, egy nyitóepizód lenne.

RTL Kurta Niké az Angyaltrombitákban.

A helyszín ismeretlen, szándékosan az: egy védett házban járunk, ahol emberkereskedelemből mentett-szökött lányokat rejtenek a világ szeme elől. A biztonságuk, a testi-lelki gyógyulások, nem ritkán konkrétan az életük múlik azon, hogy a házban maradjanak, hisz egykori fogva tartóik szeretnék visszakapni pénztermelő embergépeiket, némi büntetés mellett nyilván, hát hogy mertek meglépni mégis? Anna (Kurta Niké) is ilyen lány, szökése intenzíven kísérti ma is, gyakran álmodik vele, de az sem ritka, hogy ébren tör rá olyan erős emlékbetörés, hogy attól pánikrohamot kap. Nem tiszta az előtörténete, amikor megismerjük, épp diploma előtt áll – ezzel kilógva az átlagos áldozatok közül, akik között nem hemzsegnek a felsőoktatásban tanuló lányok, érezzük is, hogy van itt valami rejtély a múltjában.

Szobatársa, barátnője, Jázmin (Baranyi Emma) igazi bajtárs, bár nyilvánvalóan nagyon más a háttér, ahonnan jönnek – a traumaélményeik viszont nyilvánvalóan közösek. Egy nap Jázmin sokkoló hírt kap: tizenöt éves húgát is eladták. Apja biztosan tud valamit, ám a telefonját másvalaki veszi fel, valaki, aki nyilvánvalóan benne van a lánykereskedős bizniszben, a rendőrség nem tudja, merre induljon. Így aztán Jázmin és Anna saját kezükbe veszik az irányítást: megszöknek a védett házból, hogy beszéljenek Jázmin apjával, hátha kiderítenek valamit, ami mentén elindulhatnak. Ám az akció nem pont úgy alakul, ahogy szerették volna.

Az Angyaltrombiták, mondhatni, hibátlan. Besenyei Katalin forgatókönyve szuper, működik krimiként, karakterdámaként, szocioként is. Kicsit sem meglepő, hogy ez volt a Hypewriter sorozatötlet pályázat 2021-es nyertese. Persze, a legjobb ötletet is el lehet rontani, itt viszont elit az alkotógárda is: összesen sincs túl sok Oscar-jelölt rendezőnk, közülük még kevesebben merészkednek a tévé közelébe, szóval Enyedi Ildikó rendezői szerepvállalása már önmagában is figyelemre méltóvá tenné a sorozatot.

De nem kell ebbe kapaszkodnunk, mert épp elég egyéb aspektusa van, ami kiemeli a mezőnyből. Eleve a téma is telitalálat. Aktuális, nagyon fontos, lánctalpas téma, de ha körülnézünk, azt látjuk, hogy errefelé mennek a regionális tévésorozatgyártás trendjei: adott régiót, országot konkrétan érintő, ott húsba vágó történeteket mesélnek el, nem generikus, bárhol megtörténhető sztorikat. A magyar vidéken márpedig a lányok prostitúcióba kényszerítése, az emberkereskedelem nagyon is valós probléma, hogy mekkora, azt valószínűleg fel sem fogjuk. Hogy ez a téma kikerül a mégoly okos, ám igen szűk rétegeket elérő ismeretterjesztő könyvek, nagyriportok keretei közül, és bemerészkedik a popkultúra, a szórakoztatóipar terepére, az önmagában tapsért kiált.

RTL Znamenák István az Angyaltrombitákban.

A probléma ábrázolása is hiteles és érzékeny, nagyon jó például, hogy megjelenik az a stricik által jellemzően használt trükk, hogy szerelmet hazudnak a behálózott lányoknak, és ezek a lányok jellemzően olyan családból, olyan traumákkal, olyan személyiségszerkezettel érkeznek, hogy könnyedén el is hiszik, hogy ezek a pasik szeretik őket. Szociográfiákat idézően pontos az is, ahogy a leszakadt környékek közegét, figuráit ábrázolják, mindehhez nagyon illik ez a borongós képi világ. Jól működik az érzelmi hullámvasút, a cselekmény fordulatossága is. A főszereplő karakterek rejtelmesek, de eleget tudunk meg róluk ahhoz, hogy hamar megszeressük őket, könnyű drukkolni nekik, értő, érzékeny a lélekábrázolás a forgatókönyvben és a színészi játékban is. Kurta Nikét eleve mindig öröm nézni, különös, zárt arcát, ha minden egyes magyar mozgóképben szerepelne, akkor sem unnánk meg egyhamar. Baranyi Emma is szépen játszik mellette, a mellékszereplők is nagyon eltaláltak, különösképp a nyomozó karaktere (Berki Szofi alakítása) izgalmas, szívesen néznénk tovább.

Afféle eposzi jelzős, karakterteremtő ötlet, hogy a főhős Anna farmako-botanikát tanul, olyan, mint a tetovált lány hekkerkedése, növényügyi tudása egy speciális rétegtudás, ami fegyver lehet – bár erőst böki az én növényügyi tudásomat, hogy a sorozatban látott növény nem angyaltrombita, hanem trombitafolyondár. A bennem élő növénygeek mélyen fel van háborodva ezen a produkciós hibán – még ha tudom is, hogy ez a hiba alighanem csak a magamfajta, mozgóképért és a botanikáért ugyanannyira rajongó, igen szűk nézői rétegnek tűnik fel, továbbá a trombitafolyondár is mérgező, azért illő lett volna azt a növényt mutogatni, amiről a sorozat a címét kapta. Természettudományos nevelés jeligére.

RTL Kurta Niké az Angyaltrombitákban – ám a hajában lévő piros virág NEM angyaltrombita, hanem trombitafolyondár.

Ezzel együtt a pilot van elég jó ahhoz, hogy ezt a bakit elnézzem, és elég jó lenne ahhoz is, hogy nyerje az évet – de sorozatként biztosan nem fogja. Az Angyaltrombitákból ugyanis szokatlan módon egyelőre csak az egy szál pilotepizód készült el és került adásba, az RTL Magyarország pedig csak – mint kérdésünkre közölték – „az Angyaltrombiták RTL+-on elért eredményét figyelembe véve dönt az esetleges folytatásról.” Ami, ugye, nem azt jelenti, hogy valahol egy fiókban várakozik egy kész évad, csak a sugárzásra várva, hanem azt, hogy ebből egyelőre – vidékiesen szólva – ennyivel van ennyi, és ha nagyon jól megy és zöld utat kap, akkor is még ki kell várni az előkészítés-gyártás-utómunka hosszas folyamatát. Kár.

Angyaltrombiták, 1 epizód, 55 perc, 2023, RTL+. 24.hu: 8/10

Ajánlott videó

Olvasói sztorik