Kultúra

Öten indultak a Zeneakadémia rektori székéért, de végül senki sem kaphatja meg

MTVA/ Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/ Bizományosi: Jászai Csaba
Egy visszalépés, négy érvénytelenítés.

Eredménytelenül zárult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) rektori pályázata, hiszen az öt pályázó közül Keller András az őt ért méltatlan támadások és fenyegetések miatt visszalépett, négyen pedig nem feleltek meg a kiírás feltételeinek. Egyikük, Tóth Péter egy sajtóinterjúból tudta meg, hogy a munkáját érvénytelenítették – írja az Index.

A lapnak eljuttatott közleményében Tóth arról írt, hogy

hiánypótlásra felszólító telefont, levelet, e-mailt, SMS-t, vagy épp személyes megkeresést sem kapott,

pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter korábban arról nyilatkozott, hogy

valamennyi pályázó lehetőséget kapott a hiánypótlásra, de van, aki nem akart, van, aki nem tudott élni vele.

A zeneszerző hozzátette:

Az eljárást méltatlannak érzem, és a napokban levélben fogom kérni miniszter urat, hogy tájékoztasson, milyen formai hibákra alapozza állítását.

Keller András Csáknak írt levelében ennél jóval erősebb mondatokat fogalmazott meg. A Zeneakadémia vezetése szerinte a hazai és nemzetközi sajtóban, illetve a közösségi médiában is hónapokon át tartó lejáratókampányt indított ellene, sőt, így írt:

pályázatom nyilvánosságra hozatala után azt az üzenetet kaptam a szenátus felől, ha egy kőműves indul el ellenem, akkor azt fogják megválasztani velem szemben. Néhány nappal ezelőtt a Zeneakadémia egyik vezetője újabb fenyegetést juttatott el hozzám: abban az esetben, ha rektorrá választanának, világméretű lejárató kampányt indítanak és tüntetést szerveznek ellenem.

A miniszter a Mandinernek utalt is erre a fenyegetésre, majd hozzátette:

Nagyon sajnálom, hogy így döntött, de megértem és elfogadom, mert én viszont tiszteletben tartom a személyi és művészi méltóságát. Pedig kiváló a feladatra, és remekül tudná irányítani az intézményt.

Az Index mindezekből azt a következtetést vonta le, hogy a jelenlegi rektor, Vigh Andrea mandátumának október 31-i lejárta után az oktatási rektorhelyettes, Kutnyánszky Csaba veheti át a vezetést egészen addig, míg nem derül ki a következő pályázat eredménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik