Kultúra

Drágakövekkel teli modern kincsesládát találtak a Mont Blanc-on, most elárverezték

HEINTZ Jean / hemis.fr / AFP
HEINTZ Jean / hemis.fr / AFP
A valódi értékének alig hatodáért került új gazdához.

150 ezer eurós, azaz ötvenöt millió forintos értékre becsülték egy aukciósháznál azt az ékszerekkel teli dobozt, amit egy, a Bossons-gleccseren túrazó férfi talált tíz évvel ezelőtt. Az egy titokzatos kincs részét képező tárgyegyüttes végül ennek az árnak mindössze hatodáért, 25 ezer euróért (9,3 millió forint) talált új gazdát szerdán, a franciaországi Chambéry-ben – írja az MTI.

Az értékes drágaköveket, így smaragdokat, zafírokat és rubintokat tartalmazó dobozt megtalálója, egy Raphael nevű férfi 2013-ban átadta a hatóságoknak, amik hosszan tartó nyomozást indítottak a kincs tulajdonosa után. Ez a munka végül zsákutcába futott, a titok legvalószínűbb nyitjára azonban fény derült: jó eséllyel az Air India 1966-ban, az Európa legmagasabb csúcsát rejtő Mont Blanc-on lezuhant utasszállító gépének egyik utasa volt a lehetett a tulajdonos, a drágakövek ugyanis egy Made in India feliratú zsákocskában voltak. A Mumbaiból New Yorkba tartó járatot ért szerencsétlenségben mind a száztizenhét utas életét vesztette.

A francia törvények szerint, ha nem találják meg a tulajdonost, akkor az árverés bevételei a felfedező és a megtalálási hely (jelen esetben Chamonix városa) között egyenlő arányban oszlik meg. Ez meg is történt, a megtaláló pedig valószínűleg egy korábbi interjúban már ismert célra fordítja majd a hirtelen jött euróköteget: a lakását újítja fel belőle.

Eric Fournier, Chamonix polgármestere az ügy kapcsán elmondta: több tucat állítólagos örökös igényét kellett kivizsgálni, akik meg akarták szerezni a drágaköveket, kéréseiket azonban elutasították.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik