Kultúra

Ki mondta, hogy egy tini és egy makacs öregúr nem lehetnek barátok?

Mozinet
Mozinet

Egy tizenhét éves lány és egy idős férfi közt szövődő barátságot mutat be Hevér Dániel első nagyjátékfilmje, amelynek előzetese a 24.hu-n látható először.

A Valami madarakban két merőben más helyzetben levő, de egyformán magányos ember találkozik: Bélát egy baleset után fia az idősek otthonába küldi, amelyet az idős férfi úgy él meg, mintha az egész világ összeesküdött volna ellene. A kiutat a szökésben látja, amelyben társa a másik magányos lélek, a 17 éves Zoé, aki ugyancsak nem jókedvéből van az otthonban: büntetésként dolgozik itt. A nagy szökés megtervezése során akaratlanul is valószínűtlen barátság szövődik köztük a majdnem hatvanévnyi korkülönbség ellenére, hisz több dolog köti össze őket, mint ahogy azt először hinnék: hasonló karakterük, magányuk és az érzés, hogy mindenkinek csak az útjában vannak. A főszerepekben a Jászai Mari-díjas Szacsvay László és 2021-es Berlinálén Ezüst Medvével díjazott Kizlinger Lilla látható, a filmet december 14-én mutatják be a magyar mozik a Mozinet jóvoltából.

Hevér első nagyjátékfilmje a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával valósul meg, emellett elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál szakmai fórumán a MIDPOINT Institute legjobb forgatókönyvnek járó fődíját is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik