Könyvet ír az ellene elkövetett merényletről Salman Rushdie

A Kés: meditációk egy gyilkossági kísérlet után jövő áprilisban jelenik meg.

Áprilisban jelenik meg Salman Rushdie memoárja, amelyben az ellene gyilkossági kísérletről ír, ami miatt fél szemére megvakult és bal keze is súlyosan megsérült – közölte szerdán amerikai kiadója, a Penguin Random House. A Knife: Meditations After an Attempted Murder (Kés: meditációk egy gyilkossági kísérlet után) című, 265 oldalas kötet megírása azért volt fontos számára, mert úgy érezte, ezzel átveheti az irányítást a történtek felett, és művészettel válaszolhat az erőszakra – idézte Rushdie-t a kiadó közleménye.

Tavaly augusztusban az író éppen előadást akart tartani New Yorkban egy irodalmi fesztiválon, amikor egy férfi felrontott a színpadra, és többször nyakon és hasba szúrta. Hadi Matar, a támadó nem vallotta magát bűnösnek a támadás és a gyilkossági kísérlet miatt ellene felhozott vádakban. A 76 éves Rushdie a The New Yorkernek adott interjújában elmondta, hogy könyvében el akarta kerülni a „vádaskodást és a keserűséget”, és elhatározta, hogy „előre és nem hátrafelé néz”.

Az írót A sátáni versek című regényének megjelenése után az iráni iszlám fundamentalisták halálra ítélték, és 1989 februárjában a világban élő muszlimokat Rushdie megölésére szólították fel a Korán és Mohamed próféta meggyalázásáért. Ezért az írónak hosszú ideig elszigetelten, testőrök védelmében kellett élnie, ám az utóbbi években már szabadabban mozgott a világban, egészen a New York-i Chautauqua Intézetben ellene elkövetett merényletig. 2012-ben kiadott, Joseph Anton című memoárjában még harmadik személyben fogalmazta meg a fatvára való visszaemlékezését. A tavalyi támadás után azonban arról beszélt a magazinnak adott interjúban, hogy erről már nem akart harmadik személyben szólni.

Azt hiszem, amikor valaki kést szúr beléd, az első személyű történet, egy én-történet

– mondta. Rushdie Victory City című regénye is a Penguin Random House kiadóhoz tartozó Random House-nál jelent meg idén. A könyvet még a támadás előtt befejezte az író.

Kapcsolódó
Harminc éve készülnek megölni Salman Rushdie-t, pedig csak egy regényt akart írni a bevándorlásról
A múlt héten megkéselt Salman Rushdie feje fölött több mint harminc éve lebeg az iráni ajatollah által kiadott halálos ítélet – a Sátáni versek-botrányról pedig ma már tudjuk, hogy baljós nyitánya volt egy korszaknak, aminek dilemmái és feszültségei között a mai napig őrlődünk.