Kultúra

Meghalt Perlusz Sándor, az Operaház egykori táncosa

Nyolcvanhat évesen meghalt Perlusz Sándor táncművész, a Magyar Állami Operaház egykori magántáncosa – tette közzé az intézmény a Facebook-oldalán.

A táncművész honlapja szerint 1937. március 25-én született Budapesten, édesapja Radnóti Miklós unokatestvére volt. 1944-ben nagyanyja családjával együtt őt is gettóba zárták, pap tanítójának köszönheti, hogy életben maradt, ő menekítette ki a a gettóból. Elhurcolt rokonait, köztük nagyanyját is Ausschwitzba érkezésük első napján elgázosították.

Az ózdi munkásotthonban kezdett balettozni, ahová édesanyja íratta be, később tehetségkutatók közbenjárásával került az 1950-ben megalakuló budapesti Állami Balettintézetbe. Diplomája megszerzése után szerződött a Magyar Állami Operaházhoz, ahol már az első évben kisebb szóló szerepeket kapott, első jelentős szerepét a következő évadban kapta a Giselle-ben, majd 1958-59-ben A fából faragott királyfi címszerepét is eltáncolhatta.

Ez a szerepem egész pályámon végig kísért, mert idehaza és külföldön több mint száz alkalommal táncoltam el Európa szinte valamennyi jelentős operaházában

– írta honlapján a táncművész.

1980-tól húsz éven át a Magyar Táncművészeti Főiskolán klasszikus balettet oktatott, 2000 szeptemberében vonult vissza a tanítástól, azóta elsősorban versírással foglalkozott. Munkásságát 1974-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 2007 szeptemberében a Táncművészeti Főiskolán Aranydiplomát kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik