Kultúra

Cipelni nagyon nehéz, megszólaltatni kevésbé

24.hu
24.hu
Nem átfújni kell a levegőt rajta, mivel több levegő van benne, mint egy átlag emberi tüdőben. Egy átlagos felnőtt körülbelül tíz perc alatt tudja megszólaltatni – arról az egyik egzotikus hangszerről van szó, amitől Veszprémben boldogabbak az emberek. Didgeridoo és ukulele, avagy olyan ingyenes zenélős programok Veszprémből, amelyek zenei tehetség vagy tudás nélkül is instant sikerélményt adnak.

„Az a társadalom, ahol zenélnek, mérhetően boldogabb” – foglalja össze a zenélés pozitív hatásait bizonyító kutatások eredményét Weyer Balázs, a Hangjáték program egyik ötletgazdája és a lebonyolító Hangvető programigazgatója. A Hangjáték azzal a célkitűzéssel indult, hogy Veszprémben, az UNESCO Zene Városában válasszák legtöbben az éneklést, zenélést, mint szabadidős tevékenységet. Eddig két év alatt közel 5500 résztvevő, azaz a város egytizede élt a Hangjáték nyújtotta sokszínű zenélési lehetőséggel.

A boldogsághormonok termelődése, a szorongás csökkentése, a kreativitásra és szellemi kapacitásra tett pozitív hatásai mellett a Hangjáték a zene közösségi hozadékát állította fókuszba, amelyhez különösen hálás terepnek bizonyult a zeneszerető Veszprém:

Hangjáték – a zene örömünnepe

Örömzenéléssel ünnepelte a Hangjáték a Zene Világnapját Veszprémben. Az ünnepi program egy délutánba sűrítve mutatta meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei fejlesztési programjának legnépszerűbb workshopjait és üzenetét: Zenélni Jó!  A Hangjáték két éve adja át a zenélés örömét egyre szélesebb rétegeknek.

A  Hangvető szervezésében megvalósuló ingyenes programok  elsődleges célja, hogy zenei sikerélményekhez, így a zenélés öröméhez vezessenek.  A Hangjáték egész évben futó, ingyenes foglalkozásai a lehető legszélesebb skáláját fedik le a zenei irányultságoknak: Tóth Árpi pop-up kórusától kezdve Palya Bea népszerű énekes workshopjain keresztül egészen a hangszeres, sőt, elektronikus zenéig. A projekt keretében indult el helyi zenetanárok összefogásával a Hangár Könnyűzenei Központ, ahol jelenleg 140 fiatal és felnőtt tanul, de a CityRocks óriászenekara is a Hangjátéknak köszönhetően valósíthatta meg nyáron az év egyik legizgalmasabb közösségi zenélését, amikor is több mint 400 amatőr zenész zenélt együtt a veszprémi GyárKertben.

Franczia Dani, a projekt népszerű oktatója így foglalja össze a zenei projekt hatását Veszprémben: „új, zenélő közösség alakult ki a zene öröme által.” Az egyre bővülő közösséghez bárki csatlakozhat virtuálisan és személyesen is, a sokoldalú programok bármelyikén.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik