Kultúra

Novemberben két fesztivál is a pesti belvárosba vonzza a legjobb zenekarokat

Itt a Budapest Showcase Hub és a Reflektor Fesztivál programja.

Idén nyolcadszorra is megrendezik a kelet-európai régió legkurrensebb előadóit felbvonultató BuSH-t, azaz a Budapest Showcase Hubot: a nappali előadásoknak a Kazinczy utcai Loft, illetve a főváros hat ikonikus klubja és exkluzív pop-up helyszíne ad majd otthont.

A Carson Coma, a Sisi, a Duckshell, a Flanger Kids, a The Devil’s Trade, a Freakin’ Disco, a Lazarvs és az újra összeálló Makrohang koncertjét is hozó eseménysorozaton a látogatók november 2. és 4. között találkozhatnak a kedvenceikkel, az utolsó este a Heavy AF névre keresztelt, hangos zenékre szakosodott showcase keretein belül pedig a keményebb riffek kapnak majd főszerepet. A fesztivál előadói a belváros hat helyszínén – az Akvárium Klubban, a Rumbach utcai zsinagógában, az egykori Tesla felső két szintjén található Loft és Black Hallban, a Gödör Klubban, a Központban és a Turbinában – csíphetők el.

A line-upban a német származású zenei Dj-producer, Stimming mellett a Pure Lust-os srácok, Daniel Santiago és Daniel Ban is feltűnnek, de akinek inkább az élő zene áll közelebb a szívéhez, annak  ajánlják az elsőre földönkívülinek tűnő, de valójában lengyel származású gitárművész és dalszerző, Jakub Ziteczky koncertjét.

Szintén a BuSH vendége lesz az ukránok egyik legnépszerűbb indie-rock zenekara, az MME Awardsra is jelölt Love’n’Joy, de érkezik még a lengyel Klawo, a két észt lány által alkotott Duo Ruut, a szintén észt Elephants From Neptune, valamint Lenny, a cseh dal- és zeneszerző, aki  olyan nevekkel dolgozott már együtt, mint Mike Shinoda a Linkin Parkból, az Imagine Dragons, LP vagy épp Emeli Sande.

A BuSH szakmai előadásaiban több panel foglalkozik majd a mesterséges intelligencia és a zene kapcsolatával, de lesz szó környezetbarát lemezkészítésről is, sőt, több brit ügynök, köztük a nyolcszoros Grammy-díjas Anderson.Paakkal is dolgozó Beckie Sugden beszélget majd arról, hogy hogyan látják a kelet-európai piacot, és minek kellene történnie ahhoz, hogy úgy érezzék, érdemes befektetni az itteni előadókba. Ismét lehetőség lesz a régió fontos szereplőivel „gyorsrandiznia” a zenei szcéna szereplőinek, de tanulhatnak dalszöveget írni és a kiadóválasztás is szóba kerül majd. A Carson Coma énekese, Fekete Giorgio pedig mindezek mellett arról mesél majd a közönségnek, hogy milyen úton jutott el a sikeres zenei karrierig.

Idén egy rendhagyó Record Store Tour is bekerült a programba, így vezetett túra keretében lehet megnézni a város különböző ikonikus lemezboltjait.

A Budapest Showcase Hub teljes programja itt érhető el.

Teljes lett mindezek mellett a Dürer Kertben november 16-án rendezendő Reflektor Fesztivál fellépőlistája is, ahol a londoni Shame mellett a búcsúkoncertet adó Middlemist Red, a Galaxisok, a Hocuspony, a Hiúz, a Denevér és a kisbetűs ünnepnapok is feltűnik majd.

A koncertek után a We Wanna Be Forgotten Kollektiva DJ-zik majd a Fotelbárban, a
Kisteremben pedig Sierra Delta, vagyis Deli Soma és Ürögdi Ábel a Middlemist Redből pakolják majd kedvenc zenéiket.

A jegyek a Tixa felületén érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik