Kultúra

Mindenki elveszettnek hitte, de most mégis előkerült a Monty Python két arcának korai sorozata

ITV
ITV
Rosszul leltározták az anyagot, ami ennek köszönhetően élhetett túl.

A The Complete and Utter History of Britain címe itthon talán csak keveseknek mond valamit, pedig az 1969-ben született hatrészes sorozat a brit humor egyik alapköve, ahol a Monty Python-csoport két zsenije, Terry Jones és Michael Palin először engedhették igazán szabadjára a képzeletüket.

A brit történelmet kifacsart módon bemutató epizódokban úgy mutatják be a különböző fontos eseményeket, mintha már azok történésekor is létezett volna tévé: ennek köszönhetően láthatunk interjút az 1066-as hastings-i csatában küzdőkkel, vagy épp nézhetünk körül Julius Caesar otthonában.

A sorozatról a közelmúltig úgy gondolták, hogy csak két teljes epizód, illetve a másik négy rész rövid részletei élték túl az elmúlt ötven évet – ezeken 2014-ben DVD-n is kiadták –, nemrég azonban kiderült, hogy az ITV archívumában mindegyik megvan,

csak épp hibásan leltározták azokat

írja a Collider.

Az epizódokat azóta digitálisan restaurálták, most pedig a Nagy-Britanniában elérhető ITV Premiumon váltak elérhetővé. Ez persze nem lehet a sztori teljes lezárása, így a csatorna minden bizonnyal dolgozik a DVD-kiadáson.

Nemcsak a The Complete and Utter History of Britain jutott egyébként hasonló sorsra: a brit televíziózás történetének legfontosabb szeletei közül sok épp azért hiányzik, mert a kazetták elképesztően drágák voltak, így ha a csatorna azt gondolta, már nem fogják újra leadni a különböző műsorokat, akkor akár mást is rávehetnek a szalagokra.

A legnagyobb kárt a BBC idén épp hatvan éve indult sorozata, a Doctor Who (1963-1989; 2005-) szenvedte el, de az elmúlt évek itt is megmutatták: a magángyűjtemények, illetve külföldi adók archívumai tartogatnak még meglepetéseket.

Kis híján ugyanezen a sorson osztozott a Magyarországon is előszeretettel vetített Monty Python Repülő Cirkusza is, aminek részeit megsemmisítették volna, ha a BBC egy munkatársa nem jelez erről Terry Jones-nak, majd az nem csempészi ki az anyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik