Kultúra

Bill Gates: Karikó Katalin története inspiráló, mindenkinek el kell olvasni

Kevin Mazur/Getty Images for TIME
Kevin Mazur/Getty Images for TIME
A milliárdos üzletember, szoftverfejlesztő ajánlja a Nobel-díjas magyar tudós önéletrajzát.

Szerdán jelenik meg Karikó Katalinnak, az orvosi-élettani Nobel-díj idei kitüntetettjének önéletrajza Áttörések – Életem és a tudomány címmel a Helikon Kiadó gondozásában, írja az MTI. A kiadó közleménye szerint a könyv arról szól, hogyan vezetett egy kisújszállási lány útja a Kádár-kor Magyarországáról az emberiség sorsát alakító, elsőrangú tudósok élvonalába.

A kutató önéletrajza nemcsak tudományos pályafutásáról szól: benne van az ellentmondásos kádári évek Magyarországa, valamint a magánélet minden nehézsége és szépsége is.

„A tanáraimtól tanultam meg, hogyan kell kérdezni, rácsodálkozni valamire, felfedezni valamit, önállóan gondolkodni. A tanáraimtól tanultam meg, hogyan haladjak előre: hogyan használjam fel a megszerzett tudást arra, hogy valami újat alkossak. A tanárok munkája tette lehetővé, hogy a háború utáni kommunista Magyarország egyik alföldi kisvárosában két munkás gyermeke jobban megértse a világot, hogy aztán a maga módján hozzájáruljon ahhoz, hogy a világ megváltozzon”  idézte fel a biokémikus.

A tudós életrajzát Bill Gates ajánlja, a Microsoft alapítója és tulajdonosa azt írja:

Karikó Katalin története inspiráló erővel hat. Mindenkinek el kell olvasnia, aki valaha is kételkedett abban, hogy a tudomány, az innováció és az eltökéltség meg tudja változtatni a világot.

Kiemelt kép: Karikó Katalin, a lánya, Francia Zsuzsanna olimpiai bajnok amerikai evezős, Bill Gates és lánya, Phoebe Gates a TIME magazin gáláján New Yorkban 2022. júnois 8-án.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik