Kultúra

Kínosan indult a Könyvfesztivál, Szabados Ági a kitüntetett díszvendég helyett inkább saját magát dicsérte

MTI / Kovács Tamás
MTI / Kovács Tamás
John Scalziról úgy két mondatot beszélt.

Csütörtökön elindult a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, aminek díszvendége idén a már első könyvével is Hugo-díjra jelölt, azt később háromszor elnyerő sci-fi író, John Michael Scalzi.

A szerzőt annak Budapest Nagydíjjal való kitüntetése után Szabados Ági műsorvezetőnek, a Nincs Időm Olvasni Kihívás (NIOK) és olvasóközösség alapítójának, valamint Nagy Ervin színésznek kellett volna méltatnia, ez azonban egyáltalán nem sikerült – vette észre a HVG.

A Könyves Magazin tudósítása szerint Szabados

saját magát és a NIOK-ot laudálta: előbb önmagáról mesélt, majd a NIOK-ot promózta, aztán az olvasás értékét részletezte a Könyvfesztivál közönségének, körülbelül két mondatban megemlítette Scalzit, és végül egy olyan olvasói üzenettel zárta a beszédet, ami őt és a NIOK-ot dicsérte.

A lap hozzátette:

Mindez annyira kínos volt, hogy szinte megkönnyebbülést jelentett, hogy Nagy Ervin legalább egy Scalzi-hommage-zsal kezdte a mondandóját és az íróval is zárt, közte viszont a sci-fi-hez és a színházhoz fűződő viszonyát ecsetelte. Az egyik beszédből sem derült ki, hogy miért kéne Scalzit olvasnunk, szerencsére Farkas István fordító vezetésével a rövid pódiumbeszélgetés egy keveset felvillantott ebből.

A HVG egy Reddit-felhasználó véleményét is szemlézte: Szabados eszerint

negyedórán át a saját Facebook-csoportjáról osztott meg információkat, és elmondta, hogy milyen fontos számára az olvasás, meg hogy az olvasásnak fel kell vennie a harcot a TikTokkal és a Netflix-szel szemben,

majd hozzátette:

John Scalzi szerencsétlen meg egyszer ha hallhatta a nevét, amikor Ági elmondta, hogy a NIOK-ban tőle olvastak egy könyvet és köszi, hogy küldött nekik videóüzenetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik