Kultúra

Meghalt Sir Michael Gambon, a Harry Potter-sorozat Dumbledore professzora

Dave J Hogan / Getty Images
Dave J Hogan / Getty Images
Nyolcvankét éves volt.

Röviddel nyolcvanharmadik születésnapja előtt, tüdőgyulladásban elhunyt Sir Michael John Gambon, aki több mint hat évtizeden át határozta meg a brit színjátszást. A hírt felesége és fia tette közzé – írja a Guardian.

A színészek több generációja által a végletekig tisztelt, a Royal National Theatre egyik alapítójaként is ismert művészt pályája során három Olivier-díjjal, illetve négy BAFTA-val ismerték el, 1999-ben pedig II. Erzsébet királynő ütötte lovaggá.

A Laurence Olivier mentoráltjaként indult, Tony-díjra is jelölt Gambon Shakespeare-színészként vált a brit színházi világ oszlopává, sőt, filmes debütjét is ennek köszönhette: 1965-ben az Othellóban került először a vászonra, amit azóta kisebb-nagyobb szerepek tömege követett.

Legfontosabb alakításai az elmúlt bő három évtizedből valók: A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője (1989) mellett tizenkétszer bújt a Maigret címadó felügyelőjének bőrébe (1992-1993), feltűnt Az Álmosvölgy legendájában (1999), a Csodálatos Júliában (2004), az Édes vízi életben (2004), A fantasztikus Róka úrban (2009), A király beszédében (2010), illetve A Kingsman: Az aranykörben (2017), a legtöbben azonban a Harry Potter-univerzum központi alakjaként emlékezhetnek rá, hiszen

hat mozifilmben is ő alakította a Roxfortot irányító Albus Dumbledore-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik