Kultúra

Nem félnek a mesterséges intelligenciától a magyar dalszerzők

Getty Images
Getty Images

Vajon még képesek vagyunk megkülönböztetni a mesterséges intelligencia és az igazi dalszerzők által írt dalokat? Erre a kérdésre keresi a választ az Artisjus kísérlete, melyben bárki részt vehet október 8-ig, a Dalszerzők napjáig a kösziadalt.hu oldalon.

Az Artisjus egy kutatást is készített a témában, melyből kiderül: a magyar dalszerzők ötöde próbált már ki valamilyen MI programot – létezik már több olyan MI app, amivel dalszöveget, dallamot, akkordokat is tud generálni –, közöttük a zenei producerek a leginkább nyitottak a dologra: 49%-uk használt már ilyet munkája során, a dalszövegíróknak viszont még csak alig 15%-a hívta segítségül a mesterséges intelligenciát.

A szerzők többsége ugyanakkor úgy gondolja, egyelőre nem használna MI-eszközöket az alkotói folyamatokban egyszerűen azért, mert a munkájuk legélvezetesebb részét, a kreatív alkotást maguknak tartanák meg, emellett azt gondolják, az önkifejezés csak emberi munkával lehet hiteles, és szerintük jó dalt szívvel-lélekkel lehet írni. A dalszerzéshez kapcsolódó egyéb feladatokat viszont már szívesen „kiszervezik”: a legtöbben a zenei utómunkában dolgoztatnák szívesen az MI-t, de igénybe vennék a marketing anyagok előállításában és a lemezborító megtervezésében is.

A felmérésben résztvevők tudják, hogy az MI jelentős hatással lesz a dalszerzői tevékenységükre, 25%-uk tartja lehetségesnek, hogy az MI megoldások felvehetik a versenyt az igazi dalszerzők munkájával, de alig 8% fél attól, hogy a jövőben elveszítheti a munkalehetőségét az MI térnyerése miatt. Az Artisjus jelenleg is európai és globális szervezetekkel dolgozik az MI használatának szabályozásán.

A kutatás a közönségre is kiterjedt. Az eredmények azt mutatják: a magyarok többsége ugyan kíváncsi az MI által írt zenére, de az így válaszolók harmada jelentősen szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy tetszik-e majd neki. A lakosság 13%-a pedig elvből elutasítja és kifejezetten nem szeretne MI által generált dalokat hallgatni. Az ellenérzések között szerepel, hogy nincs ember a dal mögött, és ez a tudat zavarná őket még akkor is, ha a zene tetszene nekik. Összességében az látható, hogy a közönség egyszerre kíváncsi és bizalmatlan, és ez egyáltalán nem csak az idősebbekre jellemző. Meglepő lehet, hogy a legnagyobb arányban a tizenéves korosztály vélekedik így – minden harmadik fiatalnak ellenérzései vannak az MI által készített dalokkal kapcsolatban, míg a 30-as éveikben járók 19%-a, az 50-eseknek pedig csak 16%-a ért velük egyet.

A válaszadók 49%-a lát rá esélyt, hogy ki tudná szúrni az MI-t a dalokban. Hogy kiderüljön, igazuk van-e, az Artisjus egyedülálló kísérletre vállalkozott, melyben egy hús-vér dalszerző páros szerzeménye „küzd meg” egy részben és egy teljesen MI által írt dallal. Vajon, ha a dalszerzést gép végzi, de az elkészült műveket már egy zenekar játssza el, akkor még felismerhető a mesterséges intelligencia „kéznyoma”? A kísérlethez bárki csatlakozhat, és beküldheti tippjét a kösziadalt.hu oldalon a Dalszerzők napjáig, azaz október 8-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik