Kultúra

Martin Scorsese szerint meg kell menteni a mozit a szuperhősfilmektől

VALERY HACHE / AFP
VALERY HACHE / AFP

Ismét nekiment a szuperhősfilmeknek Martin Scorsese, aki a GQ-nak elmondott interjújában adott hangot annak, hogy szerinte a futószalagon gyártott képregényfilmek mennyire ártanak a filmművészetnek.

A rendező már 2019-ben földbe döngölte a Marvelt, a szuperhősfilmekről azt mondta, hogy nem tartja őket filmeknek, mert nem közvetítenek értéket. A GQ riportere a most megjelent írásban szabadkozott is, hogy ismét kirobbantja a Scorsese-Marvel vitát azzal a felvetéssel, hogy ha a mozik kizárólag hollywoodi filmeket játszanának, akkor csak szuperhősfilmek és franchise-ok uralnák azokat. Nem is kellett csalódnia, Scorsese ismét kifejtette, hogy az ilyen jellegű filmek egyeduralma rossz hatással van a filmművészetre.

Az a veszélyes ebben, hogy mit tesz a kultúránkkal. Lesznek olyan generációk, akik azt hiszik, csak ilyen filmek léteznek – hogy ezt jelenti az, hogy film. Sokan már most is ezt gondolják. Ezért kell erősebben visszavágnunk, és ennek az egész eredőjétől kell jönnie, maguktól a filmkészítőktől. Vannak nekünk Safdie-testvéreink vagy Chris Nolanünk. Oda kell vágnunk minden oldalról, és nem feladni, megnézni, mink van, csinálni, újra feltalálni, nem panaszkodni. Meg kell mentenünk a mozit

– nyilatkozta a rendező. Hozzátette:

Ezek legyártott tartalmak. Majdnem olyan, mintha a mesterséges intelligencia készítene filmet. És ezzel nem azt mondom, hogy nem állnak mögöttük hihetetlenül jó rendezők, és a speciális effektusokért felelős szakemberek nem csinálnak csodálatos műalkotásokat. De mit adnak nekünk ezek a filmek? Azon kívül, hogy elfogyasztjuk őket, aztán rögtön el is illannak az elménkből. Mit ad ez nekünk?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik