Kultúra

A hollywoodi forgatókönyvírók megegyeztek a stúdiókkal a sztrájk befejezéséről

Chris Delmas / AFP
Chris Delmas / AFP

Az amerikai forgatókönyvírók azt állítják, hogy előzetes megállapodásra jutottak a stúdiófőnökökkel, amely véget vethet a közel öt hónapja tartó sztrájknak. Az amerikai forgatókönyvírók céhe (WGA) szerint a megállapodás „kivételes – az írók számára jelentős eredményeket és védelmet biztosít”. A WGA tagjainak még jóvá kell hagyniuk a megállapodást.

Évtizedek óta ez a leghosszabb sztrájk, amely Hollywoodot érintette, és amely a legtöbb film- és tévéfilmgyártást leállította. Ezzel párhuzamosan a színészek is sztrájkolnak, az a munkabeszüntetés még jelenleg is tart. A május 2-án kezdődött írói munkabeszüntetés több milliárd dollárba került a kaliforniai gazdaságnak, írja a BBC.

A WGA vezetőségének és a szakszervezeti tagoknak hároméves szerződésről kell megállapodniuk a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével, mielőtt visszatérnek a munkába. A céh a javasolt megállapodásról szóló üzenetében azt írta, hogy a részleteket még véglegesíteni kell, és még nem fújja le a sztrájkot, de „a mai naptól kezdve felfüggesztjük a WGA sztrájkőrséget”.

A Variety című hollywoodi szaklap arról számolt be, hogy a késő esti talkshow-k munkatársai a bejelentést követően már kedden visszatérhetnek a munkába, és hozzátette, hogy az adások már októberben folytatódhatnak. A szakszervezet tárgyalóbizottsága azonban a tagoknak küldött üzenetében türelmet kért a megállapodás részleteivel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik