Kultúra

Először tartják meg a Flaszter Köztéri Kortárs Művészeti Biennálét a fővárosban

Flaszter
Flaszter

Mától egy hónapon át várja a közönséget kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a Flaszter.

A tíz helyszínen zajló esemény köztéri műalkotásokat, performanszokat, eseményeket hoz létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet Budapest elfeledett történeteire, új lehetőséget adjon az emlékezésre, a város más szempontú megtapasztalására, a láthatatlan közösségek bemutatására és új kapcsolatok teremtésére. Az eseményt a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének százötvenedik évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat részeként, hagyományteremtő jelleggel rendezik meg a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria koordinálásában.

A fesztivál részeként lesz látható például a Margitsziget futókörén Petrányi Luca projektje, amely a sziget névadója, Szent Margit elfeledett történetét dolgozza fel kortárs megközelítésből, szeptember 24-én és október 21-én pedig Szigetkör Szent Margittal elnevezéssel közös futásra is várják az érdeklődőket.

Emellett Budapest számos közintézményén, társasházán, villaépületén találhatók majd szoborfülkék különböző alkotásokkal. De lesz a szabadvízi fürdőzés történetét elmesélő installáció, úgynevezett száraz úszóedzés, játszóutca, táncperformanszok, kerékpártúra és filmvetítés is. A nehezebb témák sem maradnak ki: látható lesz egy hajléktalan emberekkel készült „performatív emlékmű” a Blaha Lujza téri aluljáróban, az 1989-es hajléktalansztrájk helyszínén, a közösségi színház, a dokumentumszínház és a happening határán, és a roma holokauszt is szóba kerül.

Emellett a biennálé részeként a Common Jam projekt részeként, amely tíz éve foglalkozik a köztéren termő és hozzáférhető gyümölcsök leszedésével és feldolgozásával, most a városlakók bevonásával elkészül majd Budapest Gyümölcstérképe is, de a Common Jamnek lesz faültetési, köztéri gyümölcsszedési és befőzési projektje is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik