Kultúra

Meghalt a Ça plane pour moi című sláger szerzője és előadója

NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP
NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP
Lou Deprijck 77 éves volt.

Szeptember 19-én egy brüsszeli kórházban meghalt Francis „Lou” Deprijck belga zenész és dalszerző, aki az egyik legnagyobb francia nyelvű slágert, a Plastic Bertrand 1978-as kislemezeként megjelent Ça plane pour moi-t írta és énekelte (a dalnak 1979-ben elkészült magyar nyelvű paródiaváltozata is, amit Paudits Béla adott elő a Magyar Televízió szilveszteri műsorában).

Deprjick 1946-ban született Belgium francia nyelvű részén, és a 70-es, 80-as évek brüsszeli zenei szcénájában szerzett hírnevet magának. A zene mellett a művészi határfeszegetés egyéb területein is aktív volt, szülővárosában, Lessines-ben például alapított egy alsónadrágmúzeumot.

Legismertebb alkotása azonban egyértelműen a Ça plane pour moi című dal, amely nemzetközi sláégerré vált, amely számtalan filmben hallható és olyan zenekarok dolgozták fel mint a Sonic Youth vagy a Red Hot Chili Peppers.

Arról, hogy a dal eredeti felvételén a Plastic Bertrand művésznéven futó Roger François Jouret vagy maga Deprijck énekel-e, heves jogvita alakult ki, mindketten azt állították, hogy ők a Ça plane pour moi előadói.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik