Kultúra

Pintér Béla: A fideszesek azért jönnek el a darabjaimra, mert szeretik a jó színházat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Mindig is pengeélen táncoltak a rendezései abból a szempontból, hogy kinek okoznak fájdalmat, de a maga részéről nem hisz a politikailag korrekt színházban. Erről is beszélt Pintér Béla a Veiszer Alindának adott interjújában, amelyet ezen a linken előfizetéssel lehet megnézni, fontosabb részleteit pedig a Telex foglalta össze.

A beszélgetés apropóját az idén huszonöt éves Pintér Béla és Társulata új bemutatója adta. A Réka és az Oltatlanok című darab ismét aktuális közéleti kérdésekből indul ki. Pintér idén áprilisban kezdte el írni, és júniusban már kész szövegkönyvet vitt az olvasópróbákra. Elismeri, hogy magas az előadásai közéleti, aktuálpolitikai reflexióinak hőfoka, mert őt is a magyar politikai helyzet foglalkoztatja:

Borzasztóan nyomaszt, és nem látok rá esélyt, hogy ez az én életemben megváltozzon. Ez pedig óhatatlanul megjelenik egyre-másra a munkáimban, mert elszomorít, nyomaszt és félek tőle, és ezzel a félelemmel valamit kezdenem kell. Ezért jelenítem meg az előadásaimban, és ha ezen együtt sírhatunk vagy nevethetünk, az közösségi gyógyító funkciót tölt be.

Az is szóba kerül, hogy a Pintér Béla és Társulata évről évre kevesebb állami támogatást nyer, hiába készítenek évtizedek óta sikeres előadásokat. Pintér azt mondja, ők már azzal számolnak, hogy egyáltalán nem támogatja őket az állam, és csak a jegybevételre számíthatnak. Maguknál jobban félti a fiatalabb társulatokat, amelyek még nem építettek akkora saját közönséget. „A jelenlegi kultúrkoncepció nem értékközpontú, hanem tekintélyelvű. Ez gyalázatos” – mondja a független színházak helyzetére utalva, amivel nemrég mi is foglalkoztunk.

Mégis azt mondja, rendszeresen lát kormánypárti kötődésű embereket, fideszes politikusokat az előadásain. „A csinovnyikok elhagyják a nézőteret, a szellemi vezetők meg röhögnek” – mondja arról az esetről, amikor egy ismert fideszes figura, akinek „egy számjegyű a sorszám a párttagkönyvén”, hangosan nevetett a Marshal Fifty-Six című előadásának egyik érzékeny jelenetén. Veiszer Alinda kérdésére, hogy miért nyerhetik el Pintér kritikus darabjai a kormánypártiak tetszését, a drámaíró azzal felel:

Szeretik a jó színházat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik