Kultúra

Elárverezte a Sotheby’s a Notre Dame ellopott üvegablakait, szerintük jogszerűen jártak el

Firas Abdullah/Anadolu Agency / Getty Images
Firas Abdullah/Anadolu Agency / Getty Images
Az üvegek több mint százötven évvel a lopás után kerültek a piacra.

Feljelentést tett egy örökségvédelmi szervezet a Sotheby’s ellen a párizsi Notre-Dame-székesegyház az 1862-i restaurálás során ellopott, majd 2015-ben az aukciósház által árverésre bocsátott két festett üvegablaka miatt.

A cég kitart amellett, hogy szigorúan betartotta a törvényt és a szabályozásokat – írja az MTI.

A Lumiere sur le patrimoine (Fény a nemzeti örökségre) nevű, párizsi székhelyű társaság, amely elidegeníthetetlen műkincsek lajstromba vételével, illetve ellopott műkincsek felkutatásával foglalkozik,

lopás és orgazdaság miatt

tett feljelentést.

A Sotheby’s az AFP francia hírügynökségnek kijelentette:

Minden országban, ahol dolgozunk, a törvényeket és az ott hatályos szabályozásokat tiszteletben tartva járunk el. Mielőtt egy tulajdont árverésre bocsátunk, a legnagyobb gondossággal lefolytatjuk a szükséges kutatásokat és ellenőrzéseket, hogy bizonyosak legyünk benne: nincsen semmilyen jogi akadálya az eladásnak,

majd hozzátették:

mélyreható tanulmányokat végeztek, és részletes leírást fűztek az árverési katalógus vonatkozó tételeihez. Az eladáshoz mindezek mellett megkapták az illetékes hatóságok minden engedélyét, beleértve az exportigazolásokat is, sőt, a téma iránt esetlegesen érdeklődő múzeumok értesítéséről sem feledkeztek meg.

A Sotheby’s-t állítása szerint a társaság nem értesítette a feljelentésről, de a nyomozás során természetesen állnak a hatóságok rendelkezésére.

A százhatvan évvel ezelőtti felújítást irányító Eugene Viollet-le-Duc által kiemeltetett üvegeket valamikor 1877 és 1905 között Édouard Didron üvegesmester adta tovább, majd valószínűleg többször is gazdát váltott, mire 2015-ben az árverezőházig jutott.

A két festett üvegablak végül 123 ezer, illetve 111 ezer euróért (mai árfolyamon 47,3 millió, illetve 42,7 millió forintért) váltotott gazdát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik