Kultúra

Közel 400 milliót fizettek Diana hercegné báránymintás pulóveréért

Georges De Keerle/Getty Images
Georges De Keerle/Getty Images
Tavasszal találták meg egy padláson.

Huszonhat évvel halála után 1,1 millió dollárért (mai árfolyamon 394 millió forintért) kelt el Diana hercegné (1961-1997) báránymintás pulóvere egy New York-i árverésen – közölte a Sotheby’s aukciósház közleménye nyomán az MTI.

Ez volt

a legmagasabb ár, amelyet valaha egy pulóverért fizettek és egyben ez volt Diana hercegné árverésen legdrágábban elkelt ruhadarabja.

Az aukciósház a ruhadarab kikiáltási árát eredetileg 80 ezer dollárban állapította meg, röviddel a többnapos online aukció lezárulta előtt azonban gyors ütemben követték egymást az ajánlatok: a negyven résztvevő mindössze 15 perc alatt

190 ezer dollárról 1,1 millió dollárra hajtotta fel az árat.

A Sotheby’s ugyanakkor nem közölte a vásárló kilétét, aki végül megszerezhette a piros pulóvert, amelyet

több fehér mellett egyetlen fekete bárány díszít.

A ruhadarabot Lady Diana Spencer, az akkor még trónörökös – ma már III. Károlyként uralkodó – Károly herceg menyasszonya 1981 nyarán hordta, amivel nagy feltűnést keltett, sőt, a gyártó Warm & Wonderfult egy csapásra felkapottá tett

A Buckingham-palota a pulóvert később visszaküldte a készítőknek, mivel az megsérült, kérve, hogy javítsák meg, vagy cseréljék újra.

Diana végül kapott helyette egy másikat, a liciten azonban az eredeti darab szerepel, amit a márka tulajdonosai csak idén márciusban találtak meg egy padláson.

A pulóvert egyébként ma is árulják: közel 78 ezer forintot kell fizetni érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik