Kultúra

Arnold Schwarzenegger mentette meg a legkeresettebb magyar kaszkadőrt a kitoloncolás elől

E. Charbonneau/WireImage for Grace Entertainment Marketing
E. Charbonneau/WireImage for Grace Entertainment Marketing
Piroch Gábor sokat köszönhet a Terminátornak.

Az idén hetvenéves Piroch Gábor az elmúlt évtizedek legfontosabb magyar kaszkadőre, hiszen az alig tizenhét évesen a magyar filmiparba csöppenő férfi a Csak semmi pánik (1982) című Ötvös Csöpi-film, a Linda (1982), illetve a Kontroll (2003) mellett olyan nagy költségvetésű kultfilmek megszületését is segítette, mint a Total Recall – Az emlékmás (1990), a Titanic (1997), a Terminátor 3. – A gépek lázadása (2003), a Thor (2011), a Szárnyas fejvadász 2049 (2017), vagy a Dűne (2021).

Az amerikai színészek szervezete, a Screen Actors Guild első magyar tagjává vált Piroch nemrég Dr. Karizs Tamásnak mesélt a kezdetekről – vette észre a Blikk, ami röviden szemlézte is a több mint negyven perces beszélgetést, ami teljes hosszában itt látható:

A kaszkadőr többek közt arról beszélt, hogy Andy Vajna mutatta meg neki az utat Hollywood központjába, hogy munkákhoz jusson, sőt, családtagként is kezelte:

a luxusvillájában lakott, sőt, a motorját, vagy épp a magánrepülőgépét is használhatta, amikor süzksége volt rá.

Rajta keresztül ismerte meg Arnold Schwarzeneggert, akinek a neve komoly segítséget jelentett, mikor egy feltétel nem teljesülése miatt kis híján visszavonták a zöldkártyáját:

Az orosz ügyvédnőm próbált intézkedni, de ott rendkívül szigorúan veszik a szabályokat. Végül nem a jogi érvek védtek meg a ­kito­loncolástól. Volt ugyanis egy referencialevelem, amit Arnold ­Schwarzenegger írt alá, aki akkor már kormányzó volt. Ezt ­megemlítettük a beván­dorlási hivatalban. Természetesen az ügyintéző azt hitte, hogy blöffölünk, de a fellebbezéshez benyújtottuk a levelet is, és két hét múlva a kezemben volt a zöldkártya…

– mesélte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik