Kultúra

Veszélyben egy budapesti nemzetközi filmfesztivál

Kilenc éve indult a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, azaz a BIDF egy nemzetközi dokumentumfilmes fesztivál, egyben Magyarország legnagyobb nézőszámmal rendelkező filmfesztiválja, amelyet minden évben Budapesten rendeznek meg. A fesztivált 2014-ben alapította Sós Ágnes Balázs Béla-díjas filmrendező és Balogh Rita kreatív producer, ám az alapítók most közleményükben azt írják, veszélybe került a fesztivál.

A megítélt állami támogatás (Nemzeti Filmintézet), amely mindenkori indoklás nélkül mindig is méltatlanul és megalázóan alacsony volt, az idei évben minimál-költségvetésünk mindössze 15%-a.

Évek tapasztalatából tudjuk, hogy kb. milyen forrásokból, pályázatokból tudjuk kiegészíteni az állami támogatást, de ismerve a lehetőségeket, tudjuk, hogy a társadalom segítsége nélkül lehetetlen megrendezni azt a BIDF-et, amelynek színvonala az évek folyamán csak nőtt

– írták a szervezők, akik most is azon dolgoznak, hogy a 2024 január végén kezdődő 10. jubileumi fesztivált meg tudják rendezni, de kérik a közönség és támogatók segítségét. Akik szeretnének segíteni a fesztiválon, itt találják a szükséges linkeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik