Kultúra

L. Simon László: A Magyar Nemzeti Múzeum épülete minden szempontból elavult

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az Indexnek nyilatkozva mondta el, hogy felújítást igényel a múzeum épülete, mivel legutóbb, 2021-ben csak apró változtatásokat végeztek az épületen, de például a falakhoz vagy a gépészeti és elektromos berendezésekhez nem nyúltak hozzá:

A múzeum legutóbbi, teljes körű átépítése 1996-ban kezdődött, három ütemben, ütemenként 13 szakaszban, összesen tehát 11 év alatt 39 szakaszban történt meg. Utoljára a főlépcső alatti restaurátor-műhelyek felújítása valósult meg. Így sajnos a teljes épületben nem jött létre egységes gépészet, illetve elektromos és biztonsági hálózat, ráadásul a heterogénnek mondható rendszernek nem egy esetben a dokumentációja is hiányos. Tehát egy kívül csodaszép, mégis minden szempontból elavult épületről van szó, nincs akadálymentesítve, kerekes székkel, babakocsival például nem is tudnak bemenni a látogatók. A XXI. századi múzeumi követelményeknek ez nem felel meg, hiszen két évtizede ezekre a szempontokra sem figyeltek. Az épület nagy részében a műtárgyvédelmi szempontból is fontos légkondicionáló is hiányzik

– mondta L. Simon László.

A főigazgató azt is hozzátette, hogy a múzeum épületének átalakításáról szóló koncepciót idén adták le a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, ám mivel beruházási stop van az országban, egyelőre nem tudni, mikor valósulhat meg az átalakítás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik