Kultúra

Kanye West bunkerré akarta alakítani malibui otthonát

JULIEN DE ROSA / AFP
JULIEN DE ROSA / AFP

Kanye West, a nevét hivatalosan Ye-re változtató rapper egykori gondnoka beperelte a szélsőjobboldallal kokettáló előadóművészt. A perirat szerint West azért rúgta ki a gondnokot, mert az nem volt hajlandó eltávolítani az összes ablakot és az áramot malibui otthonából, hogy óvóhelyet hozzon létre.

A Los Angeles megyei felsőbb bíróságon szerdán benyújtott és az NBC News által áttekintett kereset szerint Tony Saxon, egy korábbi projektmenedzser és ingatlankezelő többek között veszélyes munkakörülményekre, kifizetetlen bérekre és jogtalan, megtorló felmondásra hivatkozik.

Saxon az NBC-nek elmondta, hogy Ye „1910-es évekbeli bunkerré” akarta átalakítani a Tadao Ando által tervezett tengerparti házát, amelyet 2021-ben vásárolt 57 millió dollárért. A márvány fürdőszobák lebontása mellett a rapper ki akarta szedni az ablakokat, a vízvezetékeket és az áramot, a lépcsőket pedig csúszdákra akarta cserélni – mondta Saxon.

Mindent kibeleztünk volna, és egyfajta denevérbarlangot építettünk volna neki, hogy elrejtőzhessen Clintonék és Kardashianék elől

– mondta Saxon az NBC-nek. Ye korábban a valóságshow-sztár Kim Kardashian férje volt.

Saxon azt is elmondta, hogy bár kezdetben azt hitte, Ye egy művészeti projektet akar létrehozni, világossá vált számára, hogy „nem, ő itt akar élni”.

A sztár nem akart áramot Saxon szerint:

Csak növényeket akart, gyertyákat akart, elemes lámpákat akart. És csak azt akarta, hogy minden nyitott és sötét legyen… Abban a házban nem lehetett ételt tartani, mert nem maradt hűtőszekrény… Nem voltak ablakok. Sirályok repkedtek be.

Saxon azt is mondta, hogy Ye nem akart a modern kényelem „rabszolgája” lenni, és el akarta kerülni, hogy az amerikai kormány számára elérhető legyen. Saxon állítása szerint ő a házban lakott, miközben nyomorúságos körülmények között dolgozott. Az Instagramon fotókat posztolt egy matracról a padlón, műanyag vizes palackokkal. Azt írta:

A ház foglya voltam. Nem hagyhattam el, mivel én voltam az egyetlen, akinek kulcsa volt, vagy akinek engedélyezték, hogy ott lakjon. Csapdába estem, a padlón aludtam.

A per szerint Ye három nappal azután rúgta ki Saxont, hogy az hátsérülésre panaszkodott. A kereset azzal is vádolja Ye-t, hogy ragaszkodott Saxonhoz, hogy nagy generátorokat szállítson, és amikor az megtagadta, azt parancsolta neki, hogy húzzon el, mondván, hogy „ellenségnek fogják tekinteni, ha nem engedelmeskedik”.

Saxon ügyvédje, Ron Zambrano azt mondta az NBC-nek, hogy a rapper „gondatlanul semmibe vette az alkalmazottait… nem fizette ki a számláit, miközben borzalmasan bánt a dolgozókkal.”

A rapper, aki 2020-ban elindult az elnökválasztáson is, antiszemita megjegyzései és Donald Trumppal és szélsőjobboldali szélsőségesekkel fenntartott szoros kapcsolatai miatt is széles körű politikai vitákat váltott ki.

Kapcsolódó
Lényeges-e, hogy miért beszél hülyeségeket Kanye West?
Mi történt Kanye Westtel? Egy évtizede még a földkerekség egyik legsikeresebb popsztárja volt, most meg zavaros és kártékony összeesküvés-elméleteket terjeszt. A BBC dokumentumfilmben próbálta megfejteni a Ye-jelenséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik