Kultúra

Ikeás szatyorban adtak vissza egy ellopott Van Gogh-festményt

Handout / ARTHUR BRAND / AFP
Handout / ARTHUR BRAND / AFP

Három és fél évvel eltűnése után sértetlenül került elő Vincent van Gogh Tavaszi kert című festménye, amelyet még 2020 tavaszán loptak el.

Arthur Brand műkincsnyomozó a BBC-nek elmondta, hogy a 139 éves festményt egy véres párnával bélelt ikeás szatyorban hozta el egy férfi az otthonához, majd azt azzal együtt adta át, hogy titoktartást és aninomitást kap cserébe. A vér a saját bevallása szerint akkor került a párnára, amikor visszaszerezte a festményt. Brand elmondta, hogy a titokzatos megtaláló semmilyen szinten nem érintett a rablásban, azért szolgáltatta vissza a festményt, mert „már túl sok fejfájást okozott.” Az átadást követően a festmény eredetiségét a groningeni múzeum igazgatója vizsgálta meg, aki egy közeli bárban várt. Ő erősítette meg, hogy az eredetit találták meg, és ugyan kisebb karcolások keletkeztek a festményen, egyik sem olyan, amelyet ne lehetne restaurálni.

A képet 2020 márciusában lopták el a lareni múzeumból, ahová a tolvaj úgy jutott be, hogy kalapáccsal verte szét az üvegajtókat. A bűnöst 2021-ben DNS-teszt segítségével kapták el, kiderült, hogy néhány hónappal később Leerdamból is lopott egy Frans Hals-festményt. DNS-ét mindkét helyszínen megtalálták, nyolc év börtönre ítélték, a Van Gogh-kép azonban addigra már gazdát cserélt, így nem bukkantak a nyomára.

A rendőrség értesülései szerint a képet egy bűnszervezet szerezte meg, akik arra használták volna, hogy a képért cserébe csökkentsék a börtönben tartózkodó tagjaik büntetését. Brand úgy véli, hogy a holland feketepiacon nem lett volna könnyű dolga a bűnszervezeteknek a festménnyel, senki sem akarta volna megvenni.

A kép visszakerült az anyaintézménybe, a groningeni Van Gogh múzeumba, jelenleg restaurálásra vár, azt követően ismét kiállítják. Az intézmény igazgatója úgy fogalmazott, hogy többé nem nem adja kölcsön a festményt, mivel az eltűnése traumatizálta.

A kalandos életű műkincsnyomozóva, Arthur Branddel készült korábbi interjúnkat itt olvashatják:

Kapcsolódó
Ő szerezte vissza Hitler lovait, de egy lopott Picasso is lógott a falán
Öreg nácikat vert át, hogy visszaszerezze a monumentális szobrokat, amelyek Hitler ablaka előtt álltak. De vajon van-e félnivalója egy műkincsnyomozónak. Interjú Arthur Branddel, a hétköznapi Indiana Jonesszal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik