Kultúra

Nagy Zsolt: Morálisan és erkölcsileg teljesen romokban van ez az ország

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Komolyan vehető program, egység és őszinteség  – nagyjából így jellemezte Nagy Zsolt azt az ellenzéket, amelynek lenne esélye labdába rúgni a választásokon, ezzel együtt komoly kritikát fogalmazott meg a kormánnyal és az ellenzékkel szemben is az Örkény István Színház színésze.

A hétvégén a Margitszigeten Ujhelyi István és Horgas Péter szervezésében élesztették fel a szárszói hagyományokat, a kötcsei piknikkel egy időben az ellenzéki értelmiség egy része a SzázSzón gyűlt össze.

„Két órája nem történik más, mint hogy dagasztjuk a szart” – fakadt ki a rendezvényen a színész, majd hozzátette, hogy az ellenzék értelmisége épp ott nincs jelen, ahol a legfontosabb lenne: többek közt a tanárok és a diákok tüntetésein. A színészt a kifakadásával kapcsolatban kereste meg a Klubrádió, aki a Megbeszéljük című műsorban elmondta: „Dramaturgiai fordulat volt volt, hogy két óra után felrázza az embereket.”

Nagyon sajnálom, hogy ebből az egészből csak az vette ki az ellenzéki és a kormánymédia, hogy hangoskodik itt egy színész, miért nem azt, aminek egyébként ez lehetett volna ez a felkonfja is, hogy az egész ellenzéki csapat gyakorlatilag kettő nőt tudott meghívni a Szalai Krisztán kívül.

Ő maga Horgas meghívására érkezett, nem politikai eseményre számított, hanem egy olyan helyre, ahol hasonló gondolkodású emberek osztják meg egymással a tapasztalataikat – ahhoz hasonlította, ahogy anno Jancsó Miklós rendező meghívta magához a fiatal értelmiségieket. Kicsit „befeszült”, amikor egyre több politikust látott meg a helyszínen.

Nagyon sok embernek nagyon kedvez ez a kormány, de nagyon soknak egyáltalán nem. Elmegy az embernek a kedve az élettől, elhagyja az országot, otthagyja a a munkáját. (…) Morálisan és erkölcsileg teljesen romokban van ez az ország, a fejétől büdösödik a hal. Azt látom, hogy a vezetői a saját pályájukon játszanak saját zsebre, most finoman fogalmaztam, mert nem szeretném azt mondani, hogy lopnak, csak átrendezik az arcát a közpénznek, magukhoz játsszák ezt az egészet, nyilván ebben van egy nagyszabású terv, de hát ki vannak hagyva belőle azok az adófizetők, a szavazópolgárok, akik mi vagyunk

– mondta el a rádióban.

Úgy véli, hogy az ellenzék legnagyobb hibáját abban kell keresni, ahogyan a 2022-es országgyűlési választások másnapján viselkedtek a politikusok. Ő maga is csalódott volt azzal kapcsolatban amit látott, ahogy Márki-Zay Péterre mutogatott az ellenzék:

Nem az a baj, hogy széthullik, hogy kikapunk, nem a vereség a baj, sportember vagyok, a vereségből nagyon sokat lehet tanuni. Hanem az, hogy nemtelen eszközökkel egymásnak megyünk, üzengetünk.

Hozzátette: egy éve mennek a diáktüntetések, ennyi idő alatt már elő kellett volna állnia valamivel ezzel kapcsolatban az ellenzéknek.

Az oktatás a jövő, egy ostoba nemzetet nem lehet vezetni, szanaszét fog esni, azt csak ostorral lehet majd irányítani. Ezt akarják valószínűleg a kormánypárti politikusaink, le akarják butítani ezt a nemzetet, teljesen a béka segge alá akarják benyomni, hogy könnyen irányítható legyen korbáccsal.

Úgy véli, hogy az ellenzék meghatározó arcai nem beszélnek őszintén, „csak a saját pecsenyéjüket sütögetik.” Egységgé kellene összeállniuk, és azokkal foglalkozni, akik partvonalra kerültek.

SzázSzón kint volt lapunk is, ahol Nagyot is sikerült megszólaltatni:

Kapcsolódó
„Olyan erős ellenzéket szeretnénk, mint a Fidesz” - itt az új Szárszó, azaz a SzázSzó
Ujhelyi István SzázSzó néven élesztette újra a korábbi Szárszói találkozót. Megnéztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik