Kultúra

Meghalt Kutas László Kossuth-díjas szobrászművész

Czimbal Gyula / MTI
Czimbal Gyula / MTI

Nyolcvanhét éves korában meghalt Kutas László Kossuth-díjas szobrász, éremművész, akinek szobrai országszerte díszítik a köztereket – adta hírül a soproni Berzsenyi Dániel Líceum.

Kutas Budapesten született, Sopronban érettségizett, iskolája, a Líceum több alkotással is kötődik hozzá: az utcai homlokzatán és az udvarban is több emléktábla utal a híres diákra, de ő tervezte Berzsenyi-díj palkettjét és az öregdiák-szövetség hűségérmét is, emellett a ballagók is az ő érmeit kapják. Sopronban ugyancsak több köztéri alkotása van.

A középiskola után felvételt nyert a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Gyenes Tamás, majd Pátzay Pál növendéke volt. Életpályája során többek közt mellszobrokat, emléktáblákat, domborműveket, kisplasztikákat és emlékérméket is alkotott, országszerte több tucat alkotását találjuk a köztereken – csak Sopronban 41 darab ilyen látható a közösségi nyilvántartás szerint.Legjelentősebb munkái közé tartozik a Winkler Barnabással közösen készített balfi Szerb Antal emlékhely, a soproni németek 1936-os kitelepítésének emlékműve, a papréti holokauszt emlékmű, a Fő téri Thurner Mihály szobor vagy a Podmaniczky Frigyes emléktábla – aki nem mellesleg Kutas dédnagybátyja volt.

Munkásságáért idén március 15-én Kossuth-díjjal tüntették ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik