Kultúra

Meghalt Jean Boht brit színésznő

Michelle Smith / Radio Times/Getty Images)
Michelle Smith / Radio Times/Getty Images)

Kilencvenegy éves korában meghalt Jean Boht brit színésznő, aki többek közt a Bread című sitcommal lett népszerű Nagy-Britanniában, de feltűnt Jeremy Irons mellett A gyertyák csonkig égnek című Márai Sándor-adaptációban 2006-ban a Westenden. Halálhírét családja közölte – írja a BBC. Boht vaszkuláris demenciában és Alzheimer-kórban szenvedett, egy ideje az előadóművészeknek fenntartott idősek otthonában, a northwoodi Denville Hallban élt.

Boht Liverpoolban kezdte a karrierjét színházi színészként, ezt követően kapott televíziós szerepeket. Ezek közül is az 1986 és 1991 közt futó Bread című sitcom tette igazán ismertté, amelyben Nellie Boswellt, egy erőskezű családanyát alakít, aki a thatcherizmus alatt próbálta összetartani a családot.

Színházi munkásságában akad magyar vonatkozás is: 2006-ban a londoni Duke of York’s Theatre-ben Christopher Hampton színpadra állította Márai A gyertyák csonkig égnek című regényét, amelyben Irons alakította a főszereplőt, Henriket, Boht pedig a feleségét.

Boht egy hónappal élte túl férjét, a BAFTA-díjas zeneszerzőt, Carl Davist, aki augusztus elején kapott agyvérzést. A házaspár 1970 óta volt együtt, két lányuk született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik