Kultúra

Már a kikiáltási ára is brutális az űrhajómodellnek, amit az első Star Warsban használtak

Frederic J. BROWN / AFP (illusztráció)
Frederic J. BROWN / AFP (illusztráció)

Egy, az 1977-es Star Wars – Egy új remény csúcspontján játszódó csatajelenetben használt X-szárnyű űrhajó modellje kerül kalapács alá hamarosan impozáns, négyszázezer dolláros kikiáltási árral. A modellről azt hitték, évtizedek óta elveszett, ám nemrégiben kiderült, hogy az Oscar-jelölt Greg Jein modellkészítő gyűjteményében lapult.

A modell húsz inch hosszú, és annak idején George Lucas vizuáliseffekt-cége gyártotta, és egyike annak a négy, hősmodellnek nevezett modellnek, amelyet különösen részletgazdagra csináltak, hogy a közeli felvételekhez használhassák. Különlegessé teszik ezen túl működő lámpái, tagolt szárnyai és az, hogy harci sérülések is láthatók a testen – naná, a modell töltötte be az Egy új reményben a Vörös Vezér, a Vörös Kettes és a Vörös Ötös nevű hajók szerepét, utóbbit maga Luke Skywalker vezette.

Greg Jein, a Harmadik típusú találkozások modelljeiért Oscarra jelölt alkotó tavaly májusban hunyt el. Gyűjteménye tele van filmes kincsekkel, így például része egy eredeti rohamosztagos-jelmez szintén az első Star Wars-filmből, a 2001: Űrodüsszeia egy asztronauta-szettje, és a ’60-as évekbeli Batman-tévésorozatból származó denevér-bumerángok, tisztes nevükön batarangok, valamint kellékek a Star Trekből. A gyűjteményt idén október 14-15-én fogják elárverezni, és dacára a sok izgalmas tárgynak, messze az X-szárnyút tartják a legfontosabb elemnek, az aukciósház egyenesen úgy fogalmazott, a modell

a Star Wars műalkotások csúcsa, amely valaha a piacra került.

A modell értékét tovább növeli, hogy egész idáig elveszettnek hitte mindenki. Az értékes relikviát egy vizuáliseffekt-szakemberekből és Greg Jein barátaiból álló csoport találta meg Jein holmijai között, amikor segítettek a családnak rendszerezni a néhai modellkészítő gyűjteményét. Egy kartondobozban rejtőzött. Amikor megtalálták, nem hittek a szemüknek: azonnal tudták, hogy ez az a bizonyos modell, amit a filmforgatáshoz használtak. Azt ugyanakkor csak találgatják, hogy került Jeinhez: valószínűleg akkor került a birtokába, amikor a Harmadik típusú találkozásokon dolgozott, a film VFX-szakemberei között ugyanis sokan voltak, akik a Star Wars – Egy új remény stábjában is ott voltak.

Jein gyűjteményére bárki licitálhat, akinek sok a felesleges pénze, online is meg lehet nézni a kollekció elemeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik