Kultúra

A magyar indiánok hozhatják el jövőre az Oscart

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet
Megvan, melyik filmet küldi Magyarország a jövő évi Oscarra.

Döntött az Oscar-díjra jelölő magyar bizottság: a Kojot négy lelke című animációs film képviseli jövőre Magyarországot a rangos filmes díjátadón.

A Gauder Áron rendezésben, Bereményi Géza közreműködésével, Temple Réka producer vezetésével készült, és az indián teremtéstörténetet eredeti látásmóddal, a mitikus Kojot figurájával a középpontban elmesélő filmet mintegy harminc fesztiválon vetítették már nagy sikerrel világszerte.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 96. alkalommal kiosztandó Oscarra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. december 1. és 2023. október 31. között mutatnak be az adott országban.

A hivatalos magyar nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, Lukácsy György, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi értékesítési igazgatója, Tősér Ádám filmrendező és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke vett részt. Kojot négy lelkét tizenkilenc magyar egész estés mozifilm közül választotta ki a a héttagú bizottság.

Gauder tíz éven át készült második egész estés filmje, a Nyócker!-t követőn kiemelkedő sikerekkel szerepel a nemzetközi fesztiválokon világszerte. A filmben szereplő zeneszámokat kortárs indián előadók, míg a külföldön vetített angol szinkronos verzióhoz a szereplők hangját indián művészek adták.

Az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecy-ban a Kojot négy lelke nyáron elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan az egyik legnívósabb ázsiai seregszemle, a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával méltatta, azóta már több mint harminc fesztiválra kapott meghívást és a külföldi forgalmazásra megvásárolta a Gebeka International nevű élvonalbeli francia cég.

Az indián kultúra Gaudert gyerekkora óta inspirálja, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte ehhez a világhoz. A legendás dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja, s egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező e történetek feldolgozására vállalkozott a Kojottal.

A Bereményivel közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában, amíg nem késő.

Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy ki vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk

– nyilatkozta Gauder.

A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. A hazai mozikban márciusban mutatta be a Vertigo Média, és szeptember 21-től elérhető lesz a Filmintézet streaming platformján, a Filmio-n.

A jelöltek listáját 2024. január 23-án hozzák nyilvánosságra, a díjak ünnepélyes átadására március 10-én kerül majd sor Los Angeles-ben.

Kapcsolódó
Végre boldog lehet minden magyar indián
A Kojot négy lelke indián eredetmítoszt mesél, és közben állást foglal a természet védelmében. Gauder Áron hét év alatt elkészült rajzfilmje ritka kincs a magyar mozikban. Kritika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik