Kultúra

Elárverezik a legritkább Harry Potter-kiadást, ami túlélt egy lakástüzet

Hansons Auctioneers
Hansons Auctioneers
Mindössze tizenöt készült belőle.

A Harry Potter-univerzum az elmúlt húsz évben elképesztő tömegeket mozgatott meg, ennek pedig nyilvánvalóan nemcsak a mozifilmek, a kapcsolt játékok, ajándéktárgyak, valamint a kötetek, de az utóbbiak különböző kiadásai is fontos részei: hosszú ideig keveset lehetett tudni például az első könyv, a Harry Potter és a bölcsek köve mindössze tizenöt példányban készült kiadásáról, főleg, hogy a darabok egyetlen alkalommal sem tűntek fel az aukciós piacon.

Egészen mostanáig, hiszen nemrég a huszonhat éves dokumentumfilm-rendező, Carina Haouchine állt elő egy darabbal, amit mindössze tizenöt évesen, a Bloomsbury könyvkiadó a legnagyobb brit Harry Potter-rajongót kereső versenyén, a három főszereplőről készült akvarellnek, illetve egy kézzel faragott varázspálcának köszönhetően nyert meg.

A kötetet előbb gyerekkori szobájában, majd glasgowi lakásának egyik szekrényében tartotta:

az év elején a ház azonban leégett és lakhatatlanná vált, a J. K. Rowling által dedikált példány azonban sértetlenül élte túl a tűzvészt,

így a nő most az elárverezése mellett döntött, hogy a bevételből barátnőjével közös jövőjére, illetve az esküvője megszervezésére költhesse – írja a BBC.

A könyv létezéséről egészen tavalyig semmiféle bizonyíték sem lapult az interneten, így azt sem lehetett tudni, hogy hogy néz ki. Ekkor került kalapács alá az első példány, az azonban közel feleannyiért kelt el, mint most, Haouchine a Hansons aukciósháznál feltűnt darabja – erről fotók itt láthatók –, aminél a licitharc végül egészen 15 ezer fontig, azaz 6,8 millió forintig tartott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik