Kultúra

Putyin utolsó napjairól, és az orosz-ukrán háborúról szól Frei Tamás új könyve

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kávézóinak is sokszor helyet adó Librinél fog megjelenni.

Az elmúlt hónapok történéseinek fényében kissé szürreális módon rövidesen a Libri Könyvkiadónál jelenik meg november 6-án Frei Tamás legújabb regénye, a Puccs Moszkvában. Putyin végnapjai – André Calvi visszatér – tette közzé a kiadó.

A címben említett budapesti étteremtulajdonos karakter immár negyedszerre lesz az újságíróként és haditudósítóként indult Frei könyveinek főszereplője, a közeli jövőben játszódó története pedig a sajtóközlemény szerint meglepően érdekesnek látszik:

[…] a fordulatos, feszített ütemű akcióthrillerben számtalan, az újságok címlapjairól ismert valódi szereplő között visszatér tehát André Calvi, akinek minden eddiginél nagyobb kihívással kell szembenéznie. Történetünk valahol Oroszországban, a közeljövőben játszódik. Egy teherszállító repülőgép közeledik Berlinből Moszkva felé, fedélzetén az oroszok számára létfontosságú alkatrészekkel. A gépet a domogyedovói nemzetközi repülőtéren az orosz sajtó és az állami híradó várja. Az ukrán háború kezdete óta Oroszországot sújtó embargó következtében ugyanis nélkülözhetetlen műszerek hiányoznak az orosz repülőgépek karbantartásához. A meghibásodás már több légi katasztrófát okozott. Azt azonban senki sem sejti, hogy a repülőgép a rakományon kívül valami mást is rejt, ezért az útja végzetes is lehet. A következő pár óra megváltoztathatja a történelem menetét…

A történet rövidesen persze egyre bonyolultabbá válik, hiszen

Amerika még mindig kitart Ukrajna mellett, Kína pedig Putyint támogatja. A több éve húzódó ukrán háború holtpontra jutott, egyik fél sem tud felülkerekedni a másikon, de egyelőre tűzszünetre sincs kilátás. Ráadásul a gerillaháború Ukrajna határain túlra is átterjedt: Moszkvában civileket ölnek az ukrán partizánok, miközben az oroszok nyugat-európai politikusok és üzletemberek ellen követnek el merényleteket. Az egész világ aggódva figyeli a fejleményeket. Minden azt súgja, hogy az ukrán vérfürdőnek csak egy módon lehet véget vetni, Putyint csak egyvalami képes megállítani: egy puccs Moszkvában. Washingtonban legalábbis így gondolják, és Párizsban is…

Az író korábbi kötetei egyébként az Alexandra Kiadónak köszönhetően jutottak el a boltokba, a váltásra pedig csak nemrég került sor, hiszen a Libri saját Facebook-oldalán új szerzőként hivatkozik rá:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik