Kultúra

Több Kossuth- és Jászai-díjas színművész sem hajlandó átvenni az aranydiplomáját az SZFE modellváltása miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Több Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész sem hajlandó átvenni aranydiplomáját az SZFE-től, arra hivatkozva, hogy az intézmény a modellváltás után megtagadta múltját. Az SZFE-nek címzett, de a 444-hez is eljutott levél tanúsága szerint a most ötven éve, 1973-ban végzett Vámos László-osztály egykori hallgatói döntöttek így, köztük Kútvölgyi Erzsébet, Lázár Kati, Egri Márta, Miklósy Judit, Varsa Mátyás és Vas-Zoltán Iván. 

A jubiláló osztály tagjai a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitóján, szeptember 11-én vennék át az aranydiplomát, ám nem teszik, így jelezve, az SZFE modellváltása továbbra sincs elfelejtve. Ezt írják:

Az a Színház- és Filmművészeti Egyetem (korábban Főiskola), amelynek mi egykor növendékei voltunk, a döntés-előkészítés demokratikus szabályainak megkerülésével, a szakma, a hazai és nemzetközi közvélemény tiltakozása ellenére 2020. szeptember 1-én magánegyetemmé alakult. Az újjáalakult intézmény vezetői több alkalommal is határozottan elhatárolódtak az addig működő egyetem működési elveitől, szellemiségétől, és ezzel olyan értékeket tagadtak meg és romboltak le, amelyeknek a szellemében mi annak idején nevelkedtünk. Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink, és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig. Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége egyelőre nem reagált a színművészek döntésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik