Kultúra

Gladiátorharc az Aquincumban, sokadjára visszatérő Denzel Washington – mutatjuk szeptember izgalmas programjait

amfifeszt
amfifeszt
Noha a rettenetes meleg miatt nehezen akaródzik bárhová is kimozdulnunk a lakásból, vegyünk erőt magunkon augusztus végén, szeptember elején: máskülönben lemaradunk a budapesti Aquincum izgalmas programsorozatáról, sőt, Denzel Washington harmadik bosszúhadjáratát sem láthatjuk a mozikban. Nehéz választani? Segítünk!

AmfiFeszt az Aquincumban

2023. szeptember 9-10., Budapest, III. kerület, Pacsirtamező utca 2-14.

Újra megelevenedik az aquincumi katonavárosi amfiteátrum a Pacsirtamező utcában, és ismét gladiátorok, római katonák, barbár harcosok kiáltásai töltik meg a körszínházat. Az AmfiFeszt egy Fő térről induló történelmi felvonulással veszi majd kezdetét szeptember 8-án, majd megkezdődhet a szórakoztató amfiteátrumi élmény. Az érdeklődők láthatnak majd gladiátor-párharcokat, erejüket összemérő barbár és római legionárusokat, de azt is megfigyelhetik, hogyan harcoltak az Európa jelentős részét benépesítő kelták.

Megtudhatjuk, milyen egy római divatbemutató, ízelítőt kapunk korabeli fegyverekről, és bepillanthatunk abba, mit takar a madárjóslás.

AmfiFeszt

A belépés mind a három nap ingyenes lesz.

Visszatérő Denzel Washington – A Védelmező 3

Augusztus 31-től megtekinthető a magyar mozikban.

Immáron harmadjára tér vissza Denzel Washington a vérprofi exkommandós, Robert McCall bőrébe. A történet szerint ezúttal sem lesz nyugodalma: McCall nyugdíjas éveit tölti Olaszországban, ám a kisvárosi idillt megbénítja az olasz maffia erőszakos ténykedése. A férfi szembeszáll a maffiózókkal, így az ártatlanok védelmére kelve.

Washington mellett feltűnik Dakota Fanning is a filmben, ők ketten 2004-ben együtt szerepeltek Tony Scott egyik legsikeresebb mozifilmjében, A tűzben edzett férfi című alkotásban.

Orgonakoncert a Szent István Bazilikában

2023. augusztus 31., Budapest, V. kerület, Szent István tér 1.

A hónap végén a Szent István Bazilikában egészen sajátos hangok csendülnek fel: a 70 perces koncert alatt híres áriákat hallhatunk majd, amelyeket Teleki Miklós, kiváló magyar orgonaművész állított össze.

A részletes menetrend:

1. Wolfgang Amadeus Mozart: Fantasie in F minor K 608
2. Alessandro Stradella: Pietà  Signore
3. Tomaso Albinoni: Adagio
4. Liszt FerencCamille Saint-Saёns:
Legend in A major (St. Francis of Assisi’s Sermon to the Birds)
5. Johannes Brahms: Prelude and Fuge in G minor
6. Giuseppe Verdi: Prayer of Fiesco from opera Simone Boccanegra
7. Johann Sebastian Bach: Polonaise, Minuet and Badinerie from Suite in B minor BWV 1067
8. Johann Sebastian Bach: Toccata and Fugue in D minor BWV 565

A belépés díjhoz kötött: 8300 forinttól 12 500-ig terjednek a jegyárak.

A Szaturnusz gyűrűjének megvizsgálása

2023. szeptember 22., Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Különleges programmal készülnek a Svábhegyi Csillagvizsgálóban szeptember 22-én: előbb a Hold hatalmas krátereit nézhetik meg az érdeklődők távcsövön keresztül, majd a Pislogó-köd és a Herkules csillagképben lévő gömbhalmaz kerülhet látóterünkbe. A Szaturnusz gyűrűin való merengés pedig kétségtelenül az est fénypontja lesz a várhatóan meleg, őszi estén.

A program során Budapest-kupolába is ellátogathatunk, ahol a főváros legnagyobb távcsövét is meg lehet mozgatni.

Szajki Bálint / 24.hu

A belépés díjhoz kötött.

Kraft Sörfesztivál

2023. szeptember 7., Budapest, XI. kerület, Öböl utca 1.

Több mint harminc hazai és külföldi sörfőzde közreműködésével ismét megnyitja kapuit a Kraft Sörfesztivál. A XI. kerületbe szervezett eseményen egyebek közt élő zene is várja az érdeklődőket a temérdek mennyiségű kézműves sör mellett.

Természetesen étkekből sem lesz hiány, így aki a nedűk mellé fogyasztana valamit, food truckok kínálatából választhat. Sörökből kóstolhatunk közismert kedvenceket, mint ahogy olyanokat is, melyekre a sörfőzdék épp a legbüszkébbek manapság. Sőt: még külön, erre a sörfesztiválra készült italokat is kóstolhatunk.

A belépés ingyenes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik