Kultúra

Zene és mesterséges intelligencia kapcsolatáról szól az idei Music Hungary

Getty Images (illusztráció)
Getty Images (illusztráció)

November 7 és 8. között, immár tizenegyedik alkalommal szervezik meg a Music Hungary Konferencia & Showcase-t, amely egyszerre lesz zeneipari szakmai összejövetel és minifesztivál. Idén a rendezvény vezérfonala a zene és a gép kapcsolata lesz.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekttel együttműködésben megvalósuló Music Hungary fellépőit épp válogatják, de azt már lehet tudni, hogy három helyszínen osztják majd el őket: a pop és az elektronikus zene képviselői az Expresszó színpadon, a Teremben a rock- és a gitárzene művelői, a Papírkutya helyszínen pedig az akusztikus, dzsessz és népzenei produkciók adnak koncertet. A konferencia a veszprémi Hangvillában zajlik majd, fókusztémája a mesterséges intelligencia és a természetes intelligencia zeneipari kapcsolódása lesz, konkrétabban az, hogy mi lehet a haszna a mesterséges intelligenciának, és mik a túlzott elvárások. Emellett szó esik majd koncertszervezéssel és szerzői jogi változásokkal kapcsolatos kérdésekről, és téma lesz a nemzetközi színtéren az elmúlt években gyakorivá vált repertoár-felvásárlások ügye is, annak magyarországi helyzete, lehetőségei, jogi szabályozása, és az online zenei médiumok használatának hazai szokásairól, a zene és a természettudomány összekapcsolódásáról is szó esik majd.

A konferenciát kísérő showcase fesztiválon, november 8-án átadják a tavaly alapított, szakmai bizottság döntése alapján nyolc kategóriában megítélt Music Hungary-díjat is, elismerve a legjobb zeneszakmai háttérteljesítményt, az év magyar zenei produkcióját, a legjobb vizuális teljesítményt, a leginnovatívabb zeneipari újítást, a legjobb egyéni szakmai teljesítményt, ezen felül kitüntetik a zeneiparral foglalkozó újságírókat, a hasznos társadalmi kezdeményezéseket, továbbá a zene és más művészeti ágak vagy akár a tudomány érintkezési pontjaiban létrejött produkciókat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik