Kultúra

Meghalt Szedlák Ádám újságíró, a 24.hu egykori szerzője

Néhányan már tudjátok, másokat viszont derült égből villámcsapásként fog érni a hír, de 2023. szeptember 1-jén késő este váratlanul elhunyt a bátyám, Szedlák Ádám Zoltán, akit sokan, lehet, csak Keltként ismertek

– közölte bejegyzésében Szedlák Levente, Szedlák Ádám testvére.

Szedlák Ádám az utóbbi években szabadúszó újságíróként dolgozott, jelentek meg írásai a Magyar Narancsban, a Kreatívban, a Forbes magazinban és a HWSW-ben. Mindezek mellett a Független Médiaközpontban tartott workshopokat, korábban pedig a 24.hu-n is jelentek meg írásai.

Egykori kollégái visszaemlékezései szerint Szedlák Ádám igazi internetes világpolgár volt a lehető legjobb értelemben, talán még saját maga is túlságosan online személyként definiálta volna magát. Rendkívül kíváncsi emberként emlékeznek rá: a társadalom, a tudomány, a kultúra, a gazdaság és a technológia kereszteződésében állva minden érdekelte, ami ezeket és főleg ezek egymásra hatását vizsgálja. A digitális kultúra egyik hazai úttörője és elemzője, valódi reneszánsz ember.

Hitt az egyenlőségben és az elfogadásban: hogy ez pontosan milyen politikai címkének felel meg, az nem érdekes, de mindig harcosan kiállt a privilégiummal nem rendelkezők, a társadalom szélére sodródottak mellett. Technológiai kommentátorként különös érzékenységgel vette észre és tartotta számon, hogy az innovációt hogyan sajátítja ki a hatalom (legyen az a helyi, kínai vagy kaliforniai) a saját céljaira és hogyan használja fel azt a meglévő struktúrák megőrzésére. A médiaipar üzleti részéhez is hozzáértéssel szólt hozzá, az Index.hu történetéről például angol nyelvű elemzést készített, bár összességében a médiabiznisz mindig kevésbé érdekelte, mint a tartalomgyártás és -disztribúció.

Szedlák Ádám 2007 és 2013 között az Origo Techbázisának újságírója volt, majd az azóta már megszűnt VS.hu újságírója, rovatvezetője és fejlesztési munkatársa volt 2013 és 2016 között. Az utóbbi években a Meti Heteor című podcastot készítette Pohly Ferenccel a geek kultúra kegytárgyai és szertartásai körül, valamint a Rakasz hírlevele felett őrködött, melyben építészetről, dizájnról, technikáról, bölcsészetről és a nagyvasak esztétikájáról informálta olvasóit.

A medium.com-on úgy emlékeztek meg róla:

2023. szeptember elsején elképesztően jó tollú és humorú újságírót veszített a magyar média. Aki pedig volt olyan szerencsés, hogy személyesen is ismerhette Szedlák Ádámot, az egy remek embert is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik