Kultúra

Fordulat a Barta-film perében: az alkotóknak mégsem kell kártérítést fizetniük

Miradouro Kft
Miradouro Kft

A Kúria vétlennek találta a Siess haza, vár a mama című, Barta Tamásról szóló dokumentumfilm alkotóit, így nem kell kártérítést fizetniük Fekete Barnának, aki azért perelte be nyolcmillió forintra a rendező Hajdú Esztert és a Miradouro nevá gyártócéget, mert kifogásolta, ahogy a filmben megjelenik. Elsőfokon Fekete veszített, másodfokon viszont viszont nyert, megítéltek neki egymillió forintot, ezért az alkotók a Kúriához fordultak, amely végül a filmkészítőknek adott igazat, helyben hagyva az első fokú ítéletet, így az alkotóknak nem kell fizetniük. A perben érintett Miradouro Kft. egyébként időközben tönkrement, üzleti tevékenységet három éve nem folytat. Az alkotók jelenleg a doku második részén, a Lost in Los Angeles című filmen dolgoznak.

A film kálváriája mindezzel együtt még mindig nem zárult le teljesen, a Kúria ugyanis 2022 elején jogosulatlan képmáshasználatra hivatkozva betiltotta azt, szintén Fekete Barna keresete nyomán, akinek egy Hawaiin készült felvétel használatával volt gondja. Az alkotók ugyanakkor harcolnak a betiltás ellen, és azt állítják, Fekete korábban hozzájárult a felvételek használatához, és a 2018-as kaliforniai forgatáson is önként vett részt. A kifogásolt hawaii felvétel ráadásul szerintük eleve a nyilvánosságnak volt szánva, egy tévéadáshoz vették fel, és az alkotók közleménye alapján

semmi olyan nem hangzik el benne, ami korábban ne jelent volna meg a sajtóban: Fekete Barna elmondja, hogy ő volt a Barta gyilkosság gyanúsítottja, mert az ujjlenyomata rajta volt a gyilkos fegyveren, amit saját elmondása szerint ő szerzett Barta Tamásnak, akinek – szintén Fekete állítása szerint – jó barátja és üzlettársa is volt.

Barta Tamás 1974-ben emigrált – akkori szóhasználat szerint disszidált – az Egyesült Államokba az LGT amerikai turnéja alatt. 1982. február 16-án halt meg saját Los Angeles-i házában, két golyó végzett vele, ennek ellenére az ügyet a helyi rendőrség öngyilkosságként zárta le. Az azóta előkerült dokumentumok alapján azonban az alkotók úgy vélik, hogy a zenészt a Los Angeles-i magyar  „papíros” maffia ölette meg, mert kiszállt a vállalkozásukból és saját vállalkozást alapított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik