Kultúra

Egyszer szexmunkásnak nézték a hawaii fűszoknyában táncoló Willem Dafoe-t

Gerald Matzka / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Gerald Matzka / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Pályája elején lépett fel egy kísérleti színdarabban.

Aki kicsit is ismeri filmográfiáját, az tudja, hogy Willem Dafoe igazán bevállalós színész, aki ugyanúgy felbukkan David Lynch szürreális látomásaiban, mint a nagy stúdiófilmekben, és Jézus Krisztustól kezdve a Zöld Manóig szinte mindenkit alakított már. Azonban pályája kezdeti szakaszában Dafoe még ennél is kísérletezőbb volt, aminek váratlan következményeiről fel is idézett most egy meredek történetet. A SmartLess című podcastban mesélt Jason Bateman műsorvezetőnek arról az időszakról, mikor experimentális színdarabokat csinált két kollégájával, és az egyikben volt egy bolondos táncjelenet: hawaii fűszkonyába öltözve táncikáltak valami giccses trópusi zenére. Az avantgárd jellegét erősítette a dolognak, hogy a szoknya alatt és fölött nem hordtak semmit, így két férfi és egy nő csaknem meztelenül ropta a színpadon egy festett naplemente előtt. A kamaradarab elég nagy figyelmet keltett, mire Dafoe-ékat meghívták egyszer egy privát buliba, hogy adják elő a jelenetet.

Fejenkét ezer dollárt ajánlottak, és mivel akkor szegények voltunk, ez nagyon jó pénznek számított, és úgy voltunk vele, hogy wow, persze, meg tudjuk csinálni!

idézte fel az esetet Dafoe. A helyszínre érve a lakás wc-jében öltöztek át, majd kijöttek táncolni a díszletek nélküli szobába, ahol az emberek elkezdtek nekik bankjegyeket dobálni, és magukkal akarták hívni őket további szolgáltatásokra. Ekkor döbbentek rá, hogy itt félreértés történt, és a vendégek azt hiszik, hogy sztriptíztáncosnak vagy szexmunkásnak érkeztek a buliba. Az említett előadás címe amúgy Hula volt, és 1982-ben közölt is róla pikírt kritikát a New York Times rácsodálkozva Dafoe kontrollálatlan mozgáskultúrájára és a tényre, hogy még a fűszoknya sem fűből, hanem celofánból készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik