Kultúra

Elárverezik John Lennon és Yoko Ono zongoráját, amin egy ideig Andy Warhol is klimpírozott

Alex Cooper Auctioneers
Alex Cooper Auctioneers
A fekete hangszer egymilliárd forintnyi dollárt is érhet.

Fontos zenetörténeti relikvia kerülhet nemsokára új tulajdonoshoz: kalapács alá kerül ugyanis Yoko Ono és John Lennon 1978-ban megvásárolt, akkor már közel ötvenéves Baldwin zongorája, amin a Double Fantasy című 1980-as album dalait írták – olvasható az Artnet hírében.

A hangszer mindössze egy év után a pár barátjához, Sam Green kurátorhoz került, az ajándékozásnak pedig egy, a gyártó neve fölé helyezett aprócska tábla is emléket állít, rajta a

For Sam
Love From
Yoko and John
1979

felirattal.

A zongora a következő négy évet Greennél töltötte, 1983-ban a férfi azonban kölcsönadta a pop-art karizmatikus legendájának, Andy Warholnak.

A New York-i Fire Islandről így a város nyüzsgő középpontjába, az Interview magazin irodájába költöző hangszer a művész halála után, 1987-ben a New York Academy of Art-hoz jutott – állítólag szintén csak kölcsönbe.

A művészeti akadémia ezt egészen másként gondolta, Green 2000-ben ugyanis beperelte az intézményt, hogy adják vissza a zongorát, annak azonban eszében sem volt, hiszen azt állította, hogy ajándékként kapták.

A bírósági tárgyalás a kurátor számára nem hozott sikert: az ügyet 2001-ben ejtették, az akadémia pedig néhány ezer dollárért eladta a hangszert egy régiségboltnak, ahonnan aztán folytatódott a kalandos útja: egy aukciósház szakértője vásárolta meg, majd a Shaol család érintésével, a családfő ajándékaként öt éve a Mercersburg Academy nevű magániskola tulajdonába került.

A cél az volt, hogy az iskola az eladásából lerakhassa egy ösztöndíjprogram alapjait, a lépést azonban a koronavírus-járvány is késleltette – egészen mostanáig, hiszen szeptember 30-ig licitálhatnak majd rá az érdeklődők, a végösszeg pedig a 3 millió dollárt (1,06 milliárd forint) is elérheti.

A relikviáról fotók itt láthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik