Kultúra

A nagy átverés: élet van a Holdon?

Szenzációs cikksorozatba kezdett a New York Sun című újság 1835. augusztus 25-én: egy bizonyos Dr. Andrew Grant (ál)tudós a neves asztronómus, Sir John Herschel csodás felfedezéséről kezdett részleteket közölni, amely szerint a Holdon fejlett civilizáció található. A motiváció rendkívül egyszerű volt: a New York Sun két évvel korábban, 1833-ban indult, és az első időszakban meglehetősen alacsony volt a példányszáma – írja a Rubicon.hu.

A hatrészes sorozatban Grant elmesélte, hogy Herschel néhány éve, dél-afrikai expedíciója során új, minden korábbinál pontosabb távcsövével meglepő felfedezést tett, belátott egy csodálatos holdbéli világba, ahol az általunk látott kráterek között valójában hatalmas óceánok hullámzanak, buja növényzet tenyészik, és magas fokú humanoid civilizáció él. Grant – azaz a lap egyik újságírója, valószínűleg Richard A. Locke – napról-napra szállította a meglepő részleteket az ott élő furcsa lényekről:

repülő unikornisokról, kétlábú hódokról és bizonyos emberszabású lényekről, akiknek testét szőr borítja, és denevérszárny segíti őketa repülésben.

Az ötlet bejött, a lap példányszáma rohamos emelkedésnek indult, és csak a lapszerkesztők jóindulatának tudható be, hogy a „tudósítás” hat nap után befejeződött – mindenesetre Locke-ék várakozásával ellentétben, az olvasók túlnyomó része hosszú ideig nem jött rá, hogy átverés áldozata lett. A történet olyan hitelesnek tűnt, hogy a konkurens lapok mellett a tudományos világ képviselői is megjelentek az újság szerkesztőségében. Augusztus végén a Yale Egyetem küldöttséget menesztett a New York Sunhoz, hogy megszerezze az eredeti tanulmányokat, és a professzorok az újságírók kitérő válaszai ellenére sem jöttek rá, hogy a holdbéli civilizáció csak a mesék világában létezik.

A lelkiismeret-furdalás aztán arra sarkallta a szerkesztőket, hogy 1835. szeptember 16-án beismerjék a tréfát, de – ahogy az lenni szokott – még hosszú hónapok, sőt, évek múltán is akadtak olyanok, akik hittek a denevérszárnyú Hold-lakók létezésében. Állítólag maga Herschel is rengeteget bosszankodott amiatt, hogy a New York-i lap olvasói leveleikben a földön kívüli életről faggatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik