Kultúra

Meghalt Picasso legfiatalabb fia

AFP
AFP

76 éves korában Svájcban elhunyt Claude Ruiz Picasso, Pablo Picasso spanyol művész kisebbik fia – jelentette be csütörtökön ügyvédje, aki azonban nem közölte a halál okát, írja a Guardian.

Claude Ruiz Picasso fotós és filmrendező volt, aki 1989-től idén júliusig apja hagyatékát is kezelte, amikor is átadta a felelősséget fiatalabbik nővérének, Palomának. Majdnem egy évig a híres fotós, Richard Avedon asszisztenseként dolgozott, majd a Time Life, a Vogue és a Saturday Review című amerikai magazin fotóriportereként folytatta. 2011-ben a legmagasabb francia kitüntetést, a Legion d’honneur-t kapta meg művészi munkásságáért és apja hagyatékának bíróság által kijelölt gondnokaként.

Picassónak négy gyermeke született: Claude és Paloma a júniusban 101 éves korában elhunyt Françoise Gilot francia festőművésztől született gyermekei voltak. A balett-táncosnővel, Olga Hohlovával kötött házasságából származó nagyobbik fia, Paul 1975-ben halt meg, míg Marie-Therese Walter francia modellel közös lánya, Maya, 2022-ben.

Picasso megszakította a kapcsolatot Claude-dal és Palomával, miután Gilot, aki az első nő volt, aki elhagyta őt, emlékiratot írt közös életükről, sőt, megpróbálta megakadályozni az 1964-ben megjelent, Élet Picassóval című könyvének kiadását. 1970-ben a 22 éves Claude Franciaországban pert indított, hogy ismerjék el apja törvényes fiának, és így örökösének. A bíróság az ő és Paloma javára döntött, és a testvérek egy évvel Picasso 1973-ban bekövetkezett halála után Picasso örökösei lettek.

A Picasso-hagyaték ma is a művészvilág egyik leggazdagabb dinasztiája. Amikor Picasso 1973-ban, 91 éves korában meghalt, több mint 45 000 művet hagyott hátra, köztük 1885 festményt, 1228 szobrot, 7089 rajzot, 30 000 grafikát, 150 vázlatfüzetet és 3222 kerámiát. Milliókat hagyott készpénzben is. Összesen 650 millió fontra becsülték a hagyatékot akkoriban.

Mivel Picasso nem hagyott végrendeletet, a vagyon felosztása hat évig tartott, és elkeseredett vitákhoz vezetett a családon belül. Végül megegyezés született arról, hogy a műveket Claude, Paloma, Maya és két unokája, Marina és Bernard Ruiz-Picasso között osztják fel.

1989-ben Claude vette át a Picasso-hagyatékot, ami a szerzői jogokkal, a reprodukciókkal és a védjegyekkel kapcsolatos kérdések kezelésével járt, és rendszeresen jogi lépéseket tett a hamisítások és a visszaélések ellen. A világ egyik legtöbbet hamisított és másolt művészének képviseletében a Picasso-hagyaték egyre több hivatalos reprodukciót készített, hogy megakadályozza, hogy mások anyagilag is hasznot húzzanak a közönség Picasso iránti étvágyából.

A családon belül gyakran voltak nézeteltérések Picasso nevének és munkásságának felhasználásával kapcsolatban. Amikor 1999-ben Claude eladta a Picasso nevet és aláírást a Citroën autógyárnak, hogy az a művészről elnevezett autótípust dobhasson piacra, unokahúga, Marina nyilvánosan bírálta őt, amiért nem tisztel egy zsenit, akit „arra használnak fel, hogy valami olyan banális dolgot adjanak el, mint egy autó”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik