Kultúra

A világ egyik legismertebb karmestere felpofozott egy énekest, amiért rossz helyen vonult le a színpadról

JUSTIN TALLIS / AFP
JUSTIN TALLIS / AFP
Sir John Eliot Gardiner a szóvivője szerint a hőség miatt veszítette el a türelmét.

Vizsgálat indult Sir John Eliot Gardiner, a világ egyik legismertebb karmestere után azt követően, hogy kiderült, bántalmazta az egyik zenészét. A lovagi címmel is kitüntetett Gardiner a BBC információi szerint az egyik franciaországi koncertjén vágta arcon az általa vezényelt zenekar egyik operaénekesét, amiért az nem a megfelelő oldalon hagyta el a színpadon. Az ütést elszenvedő basszus szólista, William Thomas szóvivője a lapnak megerősítette a történteket.

A Times információi arról szólnak, hogy a Gardiner által vezetett zenekar Hector Berlioz A trójaiak című operáját adta elő kedden a franciaországi Berlioz fesztiválon. A konfliktusra a műsor utáni ünneplésen került sor, ahol a karmester előbb felpofozta, majd megütötte a 29 éves basszistát mindezt azzal indokolva, hogy az rossz oldalon indult le a színpadról. Rövid kiabálás után az énekes távozott. A lap értesülései szerint semmilyen konkrét szabály nem volt érvényben arra vonatkozólag, kinek hol kell távoznia a színpadról.

A karmester képviselője annyival indokolta a történteket, hogy a 39 fokos hőség miatt nincs túl jól a karmester, ez is közrejátszhatott az erőszakos összetűzésben. A másnapi előadáson Gardiner már nem lépett színpadra, asszisztense, Dinis Sousa vezette a zenekart. Gardiner ugyancsak nem lép színpadra a világ egyik legnagyobb klasszikus zenei fesztiválján, a jelenleg is zajló BBC Promson sem. A BBC belsős forrásra hivatkozva azt írja, hogy valószínűleg több európai koncertjét is visszamondja a karmester.

A BBC vizsgálatot indított az ügyben. „A nem megfelelő viselkedésről szóló vádakat nagyon komolyan vesszük, jelenleg az incidenst érintő tényeket vizsgáljuk” – írták közleményükben.

Gardiner igazi legendának számít, a nyolcvanéves karmester a régizene és a historikus előadásmód egyik legnagyobb alakja, aki Károly király koronázásán is fellépett a Westminster apátságban. Gardiner idén januárban Budapesten is járt, amikor a Zeneakadémia díszdoktori címét vette át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik