Kultúra

José Carreras visszatér Budapestre

JONATHAN LEIBSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
JONATHAN LEIBSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Gálakoncertet ad a Budapest Arénában José Carreras, aki 2023. november 29-én lép fel a fővárosban.

A koncerten David Giménez vezényel, a Budafoki Dohnányi Zenekar kísér, Miklósa Erika pedig sztárvendégként lép fel.

Nagyon örülök, hogy visszatérhetek egyik kedvenc közönségemhez, a magyar zenerajongókhoz, akik előtt már sok emlékezetes fellépésem volt, amelyeket november 29-én felidézhetünk ezzel a koncerttel. Budapestre való visszatérésem mindenképpen a zene ünnepe lesz. Várom a találkozást!

– idézi a szervezők közleménye a katalán operaénekest.

Carreras nevéhez 85 milliós lemezeladás fűződik, amellyel ő minden idők egyik legsikeresebb operaénekese, aki karrierje során több mint hatvan szerepet játszott el színpadon, vagy készített róluk hangfelvételt, különösen Verdi és Puccini operáinak előadásban kimagasló.

Carreras jótékonysági tevékenységéről is ismert, mint a José Carreras Nemzetközi Leukémia Alapítvány (La Fundació Internacional Josep Carreras per a la Lluita contra la Leucèmia) elnöke, amelyet a betegségből való felépülése után hozott létre. 1987-ben, 40 évesen 10 százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a leukémiát. Műtétje és a kemoterápia után már nem tudott visszatérni a rendkívül szoros opera színpadi menetrendjéhez, ehelyett új szerepet talált magának az opera népszerűsítőjeként. Ezek között a legismertebb, hogy fanatikus futballrajongóként az 1990-es olaszországi világbajnokság megnyitója alkalmából megszületett a 3 Tenor megalakításának ötlete. Barátaival, Placido Domingoval és Luciano Pavarottival egyszeri alkalomnak szánták a koncertet, de akkora sikerül volt, hogy végül további 30 alkalommal léptek fel együtt, amivel óriási lemezeladásokat is generáltak – és amelyek még a mai napig tartják a klasszikus zenei eladási rekordokat.

A budapesti koncertre jegyek augusztus 23-án 10 órától kaphatók a livenation.hu és a funcode.hu oldalakon keresztül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik