Kultúra

Rabszolgák kétezer éves hálótermét tárták fel Pompejiben

Pompeii / Youtube
Pompeii / Youtube
Minden jel arra mutat, hogy köztük is volt hierarchia.

Egykor rabszolgák által használt hálóhelyiséget tártak fel régészek a dél-olaszországi Pompeji romváros közelében. A ritka lelet újabb betekintést nyújt abba, hogyan éltek az alsóbb néprétegek kétezer évvel ezelőtt – írja az MTI.

A hálótermet a 79-ben a közeli Vezúv vulkán kitörése miatt elpusztult Pompeji falaitól mintegy hatszáz méterre északra, a Civita Giuliana nevű villában fedezték fel, itt pedig számos képen nézhető meg.

A régészek a feltárás során két ágyat, két kis szekrényt, illetve különböző cserépedényeket is találtak. A két ágy közötti különbség –

az egyik üres volt, matrac nélkül, a másik kényelmesebbnek tűnt

– arra utal, hogy a rabszolgák által használt házrészben is volt hierarchia – jelentették be a kutatók.

A maga módján a felfedezés fontosabb, és alaposabban tájékoztat arról, hogyan éltek az ókorban, mint egy csinos szobor – mondta el Gabriel Zuchtriegel, a pompeji múzeum igazgatója.

A feltárást végzők a korábban már számtalanszor bevált módszert használták:

gipsszel öntötték ki a hamuban a szerves anyagok után maradt üregeket.

Az agyagedények tüzetes vizsgálata nyomán kiderült, milyen kétes és egészségtelen körülmények között éltek az emberek.

A rabszolgák legalább három rágcsálóval (két egérrel és egy patkánnyal) osztoztak a helyiségen. A patkányon, ami az egyik ágy alatti üregben tartózkodott, látni lehet, hogy éppen menekülni próbált, Pompeji többi lakójához hasonlóan a vulkánkitöréskor azonban szinte azonnal életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik