Kultúra

Hatvanhárom éve indult útnak Sztrelka és Belka, a két űrkutya, akik elsőként tértek vissza élve a Földre

Found Image Holdings/Corbis via Getty Images
Found Image Holdings/Corbis via Getty Images
Emléküket az egykori Szovjetunióban számos szobor – köztük egy kapuőrző oroszlánokra emlékeztető cseljabinszki páros is őrzi.

A világ első sikeres műholdja, a Szputnyik-1 útnak indítása után a Szovjetunió úgy érezte, behozhatatlan előnnyel állt az űrverseny élére, ezt pedig rövidesen egy újabb elsőséggel akarta bebiztosítani: a kóborkutyából hőssé vált Lajka, azaz Ugató a szovjet Szputnyik-2 fedélzetén utazott, neve pedig egybeforrt az űrkutatás történetével.

Az állat nem élte túl az utat, a szovjetek ugyanis előbb azt állították, hogy az állat az akkumulátorok lemerülése miatt bekövetkező oxigénhiánytól pusztult el, majd

előálltak egy eutanáziáról szóló történettel, ami szerint egy hét repülés után mérget adagoltak az ételébe, hiszen visszatérő modullal nem számoltak.

Az igazságra végül 2002-ben derült fény: eszerint a közel fél évet Föld körüli pályán töltő, majd a légkörben porrá égő műhold utasa

mindössze százhárom percen át maradhatott életben,

halálát pedig a hőpajzs elvesztése okozta: a felforrósodott szputnyikban egyszerűen kiszáradt, az indítás után hét órával pedig már a műhold sem adott semmiféle jelet.

Az első sikeres állati utazásra még három évet kellett várni: Mókus és Nyilacska, azaz Belka és Sztrelka

napra pontosan hatvanhárom évvel ezelőtt, 1960. augusztus 19-én, egy nyúl, két patkány, néhány növény, illetve számos muslica társaságában.

Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images

A Föld körüli pályára ájultan megérkező állatok egészen jól bírták az utat, bár Belka egy idő után hányni kezdett, ennek zajára pedig Sztrelka is felébredt.

Vlad Karkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images A két, finoman szólva is harmadrendűen kitömött úttörő a moszkvai Kozmonautikai Múzeum állandó kiállításán.

A problémák ezzel szerencsére véget is értek, így visszatérve már minden rendben volt, sőt, a következő évben Sztrelka egyik kölyke, Pusinka, azaz Bolyhos Hruscsov ajándékaként a Kennedy-gyerekek háziállatává vált, később pedig az elnök másik kutyájával, Charlieval közös kölykei is születtek.

CORBIS/Corbis via Getty Images Charlie (balra) és Pusinka (jobbra) a Fehér Ház gyepén – leszármazottaik ma is ugathatják az amerikai postásokat.

Belka és Sztrelka emlékét a világ számos pontján – így az egykori Szovjetunió területén – számtalan emlékmű őrzi, közülük azonban kevés lett olyan furcsa, mint amit 2019-ben, a cseljabinszki Tyereskova Parkban sikerült összehozni, hiszen az apró szkafanderekbe öltözött állatok

kapuőrző oroszlánként állnak egy pad két oldalán:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Red Kosmos (@_red.kosmos_) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik